четвртак, 2. октобар 2014.

Представљен пројекат рестаурације фасада, позив донаторима да учествују у обнови зграда које су споменици културе

Град Београд покренуо је иницијативу да се оштећене фасаде које су споменици културе рестаурирају у сарадњи са донаторима и да им се тако врати некадашњи сјај, рекао је градоначелник Синиша Мали на представљању пројекта „Рестаурација фасада у 2014. години на објектима под заштитом државе” у Старом двору. Презентацији овог програма присуствовали су и Горан Весић, градски менаџер, Милутин Фолић, градски архитекта, Нина Јандрић, секретар Секретаријата за комуналне и стамбене послове, и Нела Мићовић, директор Завода за заштиту споменика културе града Београда.

– Београд има богато културно-историјско наслеђе и велики број објеката – споменика културе и културно-историјских целина на свом подручју који се налазе под заштитом државе, а чије фасаде су оштећене. Ми смо за сада идентификовали 32 фасаде које су споменици културе и које су највише оштећена, а од њих смо изабрали првих 10 које су спремне за реализацију – за њих смо у потпуности припремили техничку документацију, пројекте, све сагласности, укључујући и сагласност скупштине станара како би се са рестаурацијом почело што пре. Свесни смо да скупштине станара, чија је то иначе обавеза, немају средстава за обнову зграда, а ни Град Београд због тешке финансијске ситуације није у овом тренутку у могућности да сам то уради и зато позивамо све донаторе, организације и појединце који су заинтересовани, да заједно са градом неку од фасада рестаурирају, врате им стари сјај и допринесу да Београд изгледа лепше. Нећемо улазити у то да прошла градска власт није урадила много на рестаурацији тих фасада. Пре три месеца, у потпуности је рестаурирана вероватно најлепша зграда, она Београдске задруге, али не желимо на томе да станемо, већ идемо даље. Нећемо стати ни на ове 32 зграде, већ Завод за заштиту споменика културе града Београда и Секретаријат за комунално стамбене послове раде на идентификацији других зграда. Следећи корак у овом пројекту биће уређење просторних целина које су такође споменици културе, попут Земуна и Карађорђеве улице. Свако од донатора имаће могућност да се промовише на одговарајући начин, а имаће на крају обнове и своју ознаку на згради коју је обновио, као знак захвалности Београда – рекао је градоначелник Београда.

Синиша Мали истакао је да се ради о зградама изграђеним у периоду од 1909. до 1934. године, од којих свака представља културно добро. Јавни позив већ је објављен, а Град Београд чини све у својој моћи да анимира донаторе да се укључе у пројекат обнове фасада, казао је градоначелник.

Горан Весић, градски менаџер, истакао је да се овим програмом настоји да се у Београду поново успостави култура донаторства.

– У будућности ћемо изаћи са пројектом да компаније могу да учествују у заштити одређених споменика културе, тако што ће специјализованим градским установама, попут Завода за заштиту споменика културе града Београда, дати новац, а заузврат ће бити означени посебном таблом која ће указивати на компанију која је омогућила његову рестаурацију и одржавање. На исти начин ћемо радити и Музеј града Београда. До краја фебруара биће готов пројекат и онда ћемо донацијама уређивати Музеј у Ресавској, који је као зграда из 19. века такође споменик културе. Зато је ово само почетак, желимо да поред новца из буџета града унесемо и што више новца од донатора, како бисмо споменицима културе удахнули нови живот – казао је Весић.

Милутин Фолић, градски архитекта, нагласио је да је намера Града Београда да овај проблем реши системски.

– Желимо да започнемо и програм уређења јавних површина за који у припреми имамо књигу стандарда. У њој ће свако јавно предузеће имати тачно одређене елементе, па тако на некој раскрсници неће моћи да постоје три врсте ивичњака, различите канте за смеће, клупе итд. Тај стандард већ постоји у свим светским градовима и на тај начин ћемо имати континуитет који ће и у наредним деценијама омогућити да Београд изгледа уједначено, уредно и лепо – рекао је Фолић.
Нина Јандрић, секретар Секретаријата за комуналне и стамбене послове, казала је да је овај секретаријат координатор свих активности и да су завршени сви пројекти и пријаве радова за првих 10 фасада. Она је нагласила да је секретаријат одговоран за сву логистику, контакте са извођачима, инвеститорима, скупштинама станара и да је спреман да пружи сваку техничку помоћ која буде била потребна током реализације пројекта.

Првих 10 фасада за које је расписан јавни позив су: зграда Џорџа Вашингтона 26 (оштећење 100 одсто), изграђена 1910. године, Цара Душана 65 – Венизелосова 2 (оштећење 60 одсто), изграђена 1927. године, Лукина 1б – Маршала Бирјузова 53-53а (оштећење 100 одсто) из 1923. године, Кућа инжењера Павле Хорвата у Ивићевој 4 у Земуну (оштећење 100 одсто) из 1910. године, Кућа пуковника Елезовића у Његошевој 20 (оштећење 50 одсто), из 1927. године, Кућа Луке Ћеловића у Краљевића Марка 1 (оштећење 50 одсто), зграда Пензионог фонда беочинске фабрике цемента, Булевар Деспота Стефана 10 – Браће Југовића 21 (оштећење 80 одсто) из 1934. године, Кућа Ђорђа Вуче Карађорђева 61-61а из 1908. године, Кућа Милана А. Павловића – Грачаничка 18 саграђена 1912. године и здање Авијатичарског трга 8 у Земуну из 1909. године.

Јавни позив (правним лицима, предузетницима, друштвено одговорним привредним субјектима) за учешће у пројекту „Рестаурација фасада у 2014. години на објектима под заштитом државе” од прошле недеље је доступан на сајту Града Београда у рубрици Актуелности). Сви заинтересовани могу са сајта да преузму потребну документацију за учешће у овом пројекту, као и да погледају објекте предвиђене за рестаурацију у оквиру прве фазе (10 првих објеката).

За реализацију пројекта, град обезбеђује: координацију са свим учесницима у фази реализације извођења радова, техничку документацију, коју израђује Завод за заштиту споменика културе града Београда и други пројектанти, конзерваторски надзор који ће обављати Завод за заштиту споменика културе града Београда, техничку контролу пројеката, коју обавља Градски завод за вештачења, затим координатора за израду плана превентивних мера, план превентивних мера, координатора за извођење радова и пружање услуге стручног надзора, које ће реализовати Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, Решење о одобрењу радова, које издаје Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, и Решење о заузећу тротоара, које издаје Секретаријат за саобраћај.

Пријаве се достављају Секретаријату за комунално стамбене послове, а увид у документацију може се обавити сваког радног дана у поменутом секретаријату од 10 до 14 сати.

РЕСТАУРАЦИЈА ФАСАДА 2014 (Power Point Presentation)