петак, 19. децембар 2014.

Весић: Расписан конкурс за архитектонско решење три трга у центру града

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда заједно са Друштвом архитеката Београда расписала је пре два дана конкурс за архитектонско решење три трга у центру града, Трга Теразије, трга између Председништва и Скупштине града Београда и Трга републике, рекао је градски менаџер Горан Весић гостујући на Студију Б.

– Када на том међународном конкурсу буду пристигла решења и када жири буде изабрао најбоља, ми ћемо наредних година почети да по тим решењима уређујемо трг по трг. Мислимо да је веома важно да се уреди центар града који треба да почне да личи на уређене престонице Европе и ово је први крак ка остварењу тог циља – рекао је Весић.

Према његовим речима, током наредне године кренуће се и у уређење Теразијске падине, која је сада неуређена.

– Поред тога, почетком марта крећемо са санацијом Цветног трга, оног дела где се сада налазе продавнице зеленила. Тај део ће бити интегрисан у јединствену целину и то ће бити један од лепших тргова у Београду. То радимо са компанијом „Делезе” и нећемо користити средства из буџета за тај пројекат. Ту је планиран и споменик Бориславу Пекићу, нашем познатом писцу – каже градски менаџер.

Он је најавио да ће се у току следеће године уредити најмање стотинак мини- паркова којих  је у овој години сређено скоро четредесет.

– То су мали урбани џепови између зграда и њиховим уређењем подиже се квалитет живота наших грађана. То њима много значи и са таквим стварима ћемо наставити током следеће године. На тај начин урадићемо много ствари да се уреди Београд – рекао је Горан Весић.