недеља, 1. фебруар 2015.

Милутин Фолић: Велики одзив на конкурс за уређење градских тргова

Како би главни град био што уређенији, Град Београд покренуо је израду књиге стандарда градског мобилијара, уређења фасада и обнову три велика градска трга, рекао је Милутин Фолић, главни урбаниста града Београда, гостујући у Јутарњем програму РТВ „Пинк”.

– Крајем децембра прошле године расписали смо конкурсе за уређење Трга републике, Теразије и простора испред Дома Народне скупштине. На конкурс се пријавило и преузело документацију више од 50 архитеката и очекујемо да у марту, када буде готов први степен конкурса, већ добијемо неке идеје која ће нам омогућити да за други део конкурса изаберемо најбоља решења и која ће бити добра подлога за уређење тих простора – рекао је Фолић.

Говорећи о изради књиге стандарда, он је истакао да су до сада постојале различита решења за поједине локације, где се није поштовао естетски стандард, па су тако на истој локацији постојали различити типови мобилијара.

– Различити ивичњаци, клупе, канте за отпатке, прелази имеђу коловоза и тротоара носе врло непријатну слику, и по први пут у историји Београда имаћемо књигу стандарда која ће поделити град на одређене зоне са властитим стандардима. Централна зона ће тако имати свој стандард, са тачно одређеним типом мобилијара, кантама, клупама, поплочавањем, док ће други делови града имати нешто модернији приступ, попут Новог Београда, где ће се применити решења која ће бити у складу са таквом архитектуром. Циљ нам је да уведемо ред у тој области, а почетак тог просеца је усвајање одлуке на протеклој седници градске скупштине о изгледу башта, по којој тенде и сунцобрани морају бити једнобојни и у три нијансе, белој, црној и беж боји. Такође сматрамо да зимске баште не смеју бити затворене, попут класичних објеката, већ отворене, али са засторима који могу бити до одређене висине и са грејачима. Не желимо да било кога излажемо трошковима, али ред на јавним површинама мора постојати и ми ћемо имати одређену толеранцију још ове године како бисмо обезбедили свима да се на време прилагоде – рекао је Фолић.

Према речима Милутина Фолића, за Цветни трг и Теразијску падину преузета су првонаграђена решења са протеклог конкурса.

– За Цветни трг решење је већ завршено и од њега желимо да направимо репрезентативан трг. У нивоу Улице краља Милана биће направљен плато који ће степеништем бити спојен са Његошевом улицом, а све ће то пратити садашњи изглед Југословенског драмског позоришта, са којим овај простор треба да буде спојен у једну естетску целину. Теразијска падина такође има своје решење и у контакту смо са аутором, а средства за оба простора ћемо покушати да пронађемо кроз донаторства, уз одређено учешће Града Београда. На исти начин радиће се и фасаде, где ће се уређивати не само појединачне фасаде, већ читаве целине – рекао је Фолић. Говорећи о пројекту „Београд на води”, главни градски урбаниста подсетио је да се ради о пројекту од националног значаја и да Град Београд у планском смислу на време испуњава све своје обавезе.