среда, 11. фебруар 2015.

Вода за пиће први пут у Обреновачком селу Конатице

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић присуствовао је данас пуштању у рад новог сеоског водовода у селу Конатице у општини Обреновац. Први корисник нове водоводне мреже је локална основна школа и амбуланта.

Никола Никодијевић је рекао да је ово велики дан за целу месну заједницу и за општину Обреновац, јер су људи први пут добили воду.

– Морамо бити  свесни тога да Београд не представљају центар града и централне општине, већ да је и ово београдска општина у којој људи треба да имају исте услове за живот. Веома ми је драго што Општина Обреновац, и поред велике катастрофе која ју је задесила прошле године, чини велике напоре да обезбеди људима достојанствен живот. Гасификација општине је при крају, а ово је трећа по реду месна заједница која добија воду, тако да је 97 одсто општине покривено питком водом. Град Београд ће се трудити да помогне и другим београдским општинама, а тамо где је потребно, помоћи ће нам и Република. Морамо учинити све да живот грађана буде достојанственији и пристојнији – рекао је Никодијевић који је захвалио ЈКП „Водовод и канализација” што је у време поплаве, када је било најтеже, врло брзо стабилизовало систем у општини Обреновац.

Иван Илић, директор ЈКП „Водовод и канализација” Обреновац, рекао је да је почела изградња друге фазе водовода у селу Конатице.

– Ради се 1.600 метара примарне водоводне линије, а вредност радова је пет милиона динара и биће завршени до 1. марта. У првој фази је урађено три километра примарне водоводне линије и 1.600 метара секундарне. За део водовода који је завршен  грађани могу да подносе пријаве и да се прикључују. Општина Обреновац субвенционише прикључке, и свакога ко буде желео да се прикључи на водовод трошкови прикључења коштаће 20.000 динара мање. За сада је само школа прикључена на водоводну мрежу јер је то објекат од јавног значаја, а по завршетку свих радова, око 130 домаћинстава ће добити питку воду – рекао је Илић.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић  нагласио је да ова општина прати развој система водоснабдевања.

– Будући да су велика средства уложена да водовод дође до свих насеља на Ибарској магистрали, ми смо се посветили повезивању наше водоводне мреже са београдском јер будућност Београда је да има јединствен водоводни систем. Доћи ћемо до последње куће у Конатицама ка Степојевцу и то је оно што можемо да урадимо нашим буџетским средствима – рекао је Чучковић и додао да је у плану реконструкција магистралног пута Степојевац–Мислођин.