субота, 21. фебруар 2015.

Трибина и сајам „Увод у свет органске производње“

У Пољопривредној школи ПК „Београд” одржана је трибина у оквиру пројекта „Развој предузетништва младих кроз промоцију органске производње”, који финансира Амбасада Краљевине Норвешке у Београду.

Директор ЈКП „Градске пијаце” Иван Сочо је рекао да је то предузеће спремно да пружи практичну подршку пројекту у виду обезбеђивања пласмана органских производа, који ће бити произведени током пројекта, на постојећим продајним штандовима за органску храну.

Сочо је истакао и да је то предузеће спремно да осим пијаце органске хране у новобеоградском Блоку 45, на свакој већој пијаци у граду организује штандове за продају органских производа.

Шеф Канцеларије за младе и сарадњу са удружењима Града Београда Иван Јосимовић је рекао да у овој години Канцеларија за младе жели да изгради приснији однос са младима Београда. 

– Наша жеља је да, пре свега, кроз практичну едукацију помогнемо младима и омогућимо им да се образују, усаврше и примене своје знање. Очекује нас радна година, планирали смо велики број обука, тренинга, менторских програма и неформалних едукација. Крајњи циљ нам је да вам омогућимо да уновчите знање које ћете стећи – нагласио је Јосимовић.

Директор Пољопривредне школе ПК „Београд” Драган Филиповић је истакао да му је у години јубилеја, у којој ова школа обележава 50 година постојања, велика част да буде партнер на овом пројекту. 

– Визија школе је да стручно оспособи младе људе и помогне им да се лакше запосле. У плану је отварање новог смера, техничар органске производње – истакао је Филиповић и додао да та школа има 2.500 квадратних метара пластеника као и 1.000 квадратних метара огледног воћњака.

Шеф Одсека за органску производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Лидија Аћимовић  је рекла да је органска производња у Србији регулисана прописима који су усклађивани с регулативом Европске уније. 

– Овај производни метод примјењује се на више од 8.000 хектара, број произвођача се повећава сваке године, а контролу и сертификацију обављају овлашћене контролне организације. Инспекцијски надзор над применом прописа обављају инспектори за органску производњу. Министарство обезбеђује финансијска средства у буџету за подстицај развоја органске производње – казала је она.

Менаџер пројекта Вита Латиновић Ненадић је указала на предности самозапошљавања као одрживог модела који може утицати на повећање локалног економског и социјалног статуса младих. Према статистичким подацима, додала је, активности пројекта ће допринети стварању бољих услова за живот младих.

Пројекат реализују Канцеларија за младе и сарадњу са удружењима Града Београда и Пословно удружење „Ино фокус”. Подршку пројекту су дале општине Вождовац, Раковица, Земун и Лазаревац, Пољопривредна школа Београда и ЈКП „Градске пијаце”.

Градска општина Раковица је обезбедила огледно добро на којем ће се обучавати млади полазници пројекта који ће трајати до краја августа.