четвртак, 19. март 2015.

Весић: Мурали и графити убудуће на прецизно одређеним локацијама

Градски менаџер Горан Весић и градски урбаниста Милутин Фолић окончали су данас серију састанака са уметницима који се у Београду баве цртањем мурала и графита. Циљ је био да се, пре него што почне примена Одлуке о уклањању графита, разговара са онима који не пишу поруке мржње нити било какве друге које руже град већ раде на његовом украшавању и својим радом изазивају дивљење, поручио је Горан Весић након састанка.

– За нас је важно да смо добили њихову подршку за нову одлуку о уклањању графита. Дакле, истовремено са њеном применом, уметницима ће бити пружена шанса да упуте другачије поруке са уметничком снагом и то на унапред одређеним локацијама. Циљ је да се каналишу сви они који цртају мурале и графите, да се неки простори у граду освеже, али и да се заштите оне фасаде на којима нема места графитима – истакао је Весић.

Градски менаџер је нагласио да оваква пракса постоји у великим градовима и навео пример Берлина и Амстердама.

– Желимо да добијемо широку подршку јавности, а планирани су и разговори са навијачким групама како бисмо се и са њима договорили. Намера нам је да се и они обавежу да чувају град и његове заштићене зоне. Немамо ништа против да се око већих стадиона насликају навијачке поруке, симболи или идеје. Интерес свих нас јесте да овај град буде сређен упркос томе што треба да се нађе простор за сваког да изрази свој став. Циљ није да се људи кажњавају већ да постигнемо општу сагласност и да Београд буде лепши и заштићенији – рекао је градски менаџер.   

Милутин Фолић је прецизирао да је у Београду већ планирано тридесетак локација за ову намену.

– Тренутно смо у процедури добијања сагласности од станара и Завода за заштиту споменика културе града Београда. Када се то заврши, локације ће бити понуђене муралистима и графитерима, не само из земље већ и из света, након чега ће стручно тело Града одредити ко би који мурал осликао. Дакле, радиће се контролисано, уз довољно уметничке слободе да они могу да се изразе, и са циљем да се све ово убаци у легалне токове. За то се неће издвајати посебна средства јер је за мурале увек лако наћи спонзоре за боје и све што је неопходно – нагласио је Фолић.

Он је истакао да је жеља да ово постане традиција, те да се сваког пролећа ослика неколико мурала у главном граду. Приликом одабира локација водило се рачуна да објекти имају калканске зидове, који према урбанистичким плановима нису предвиђени за покривање другим објектом и често су остајали запуштени. То ће бити прилика да се они ревитализују и добију нов изглед, поручио је Фолић.