четвртак, 2. април 2015.

Прописани услови коришћења јавних зелених површина у циљу њихове заштите

Одборници Града Београда су на данашњој седници усвојили Одлуку о изменама и допунама одлуке о уређивању и одржавању паркова, зелених и рекреационих површина.

Нина Јандрић је истакла да су oдредбама ове одлуке прописани, између осталог, услови коришћења јавних зелених површина у циљу њихове заштите.

– За непоштовање тих одредби утврђена је прекршајна одговорност починиоца и надлежност Комуналне инспекције и Kомуналне полиције jeсте да предузимају мере утврђене законом и овом одлуком. У пракси се показало да важеће одредбе, односно правила понашања и забране, на одређеним зеленим површинама нису довољне да их заштитe од уништавања, те се јавила потреба за додатним мерама заштите. Јавне зелене површине су неограничено доступне грађанима, па се предложеном допуном одлуке даје могућност јавном комуналном предузећу да може за одређене јавне зелене површине донети акт којим се ограничава време коришћења. Одлука мора бити базирана на аргументованом образложењу и с циљем који се треба постићи како би се та површина заштитила и она подлеже претходној сагласности градоначелника Београда – казала је она.

Образлажући Информацију о потреби рестаурације оштећених и оронулих фасада на објектима и у просторним културно-историјским целинама који су утврђени за културна добра, Нина Jандрић је навела да Град Београд има богато културно-историјско наслеђе и велики број објеката споменика културе и просторних културно-историјских целина који су утрврђени за културна добра у складу са законом, а чије фасаде су оштећене и оронуле.

– Последњих година фасаде стамбених зграда су у све лошијем стању и из разлога што њихови власници односно корисници нису у могућности да финансирају уређење. Поред тога што естетски нарушавају изглед града, многе од њих угрожавају безбедност корисника. Стога је неопходно предузети мере на уређењу фасада како би спречиле опасност. Ради реализације тог посла, неопходно је да надлежне организационе јединице Градске управе, свака из свог делокруга, у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе, утврде редослед приоритета објеката за рестаурацију у зависности од оштећења. Када се одреде приоритети и потребна финансијска средства, стећи ће се услови за припрему техничке документације, прибављање поребних услова и сагласности и избор извођача радова, као и утврђивање права власника културног добра и Града Београда – објаснила је она.

Градски одборници усвојили су на данaшњој седници и Извештај о реализацији програма уређивања и давања у закуп грађевинског земљишта за период од 1. јануара до 31. децембра 2014. године, као и Одлуку о изменама и допунама одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта.

Донета је и Одлука о измени одлуке о локалним административним таксама која подразумева да се одредбама Закона о буџетском систему наплаћује такса чија висина мора бити примерена трошковима пружања јавне услуге. Министар финансија је донео Правилник о методологији и начину утврђивања трошкова пружања јавне услуге који се примењује приликом утврђивања висине таксе за пружену јавну услугу.

Усвојене су и Одлука о постављању привремених обејката на територији града, као и Одлука о постављању тезги и других покретних привремених објеката на територији града Београда. Оне су донете због усаглашавања постојеће регулативе са Законом о изменама и допунама Закона о планирању и изградњи, Одлуком о промени Статута града, као и са Законом о прекршајима.