субота, 25. април 2015.

Весић: Предложили смо измене закона како бисмо сређивали фасаде са станарима

Градски менаџер Горан Весић изјавио је да је ЈП „Градско стамбено” до 20. априла извршило контролу свих фасада у зградама које одржава, прегледана је 13.801 и утврђено да 1.592 фасаде морају комплетно да буду реконструисане.

 – Око 800 фасада угрожава безбедност људи и наложили смо да се  те фасаде хитно ољуште, што је до јуче урађено на 671 згради, а током следеће недеље ћемо урадити остатак – рекао је Весић гостујући на РТС-у и нагласио да фасаде нису одговорност ни града ни државе, већ власника станова.

Према његовим речима, град до сада није имао могућност да интервенише, па је предложио  измене закона којe ће омогућити да се креирају програми где ће град заједно са станарима поправљати фасаде.  

–Такође смо усвојили одлуку на седници Скупштине града да можемо да интервенишемо када су у питању фасаде  под заштитом државе. За неке од њих смо пронашли донаторе. То ће нам омогућити да интервенишемо и када су у питању лифтови и равни кровови – рекао је градски менаџер.

Говорећи о консолидовању ГСП-а, он је рекао да су задовољни како се отклањају проблеми.

– Чињењица је да од свих предузећа у Београду четири послују негативно, а проблем ГСП-а је што су они јако дуго пропадали и тај њихов проблем не може да буде решен за годину дана. Али ствари иду добро. ГСП „Београд” повећава приходе, смањује расходе, јуче је потписан уговор о 30 нових аутобуса, а ове године имаћемо пет нових еколошких аутобуса. Од 1. септембра изаћи ћемо са новом мрежом линија, која ће бити направљена на основу бројања путника. Следећу годину ГСП ће завршити са мањим губитком, а у наредних неколико година очекујемо да послује рентабилно. Наплата карата расте, али она још увек није довољна – рекао је Весић и додао да се у приградском делу града плаћа много већа цена него у граду, што ће се исправити.

Говорећи о сумирању резултата у првој години градске власти, Весић је рекао да је смањен дефицит у буџету града и консолидоване градске финансије, да је пуно учињено да се смањи број недостајућих места у вртићимa, али и све како би почела изградња Београда на води за који ће сутра бити потписан уговор са арапским партнером.

 На управо завршеном Самиту престоница 2015, који је одржаан први пут у Београду, како је рекао, договорено је да овакви самити буду традиција, да једни од других учимо и преносимо нова искуства.