понедељак, 18. мај 2015.

Горан Весић: Здравствене станице у свим већим београдским насељима

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас, заједно са Тањом Поповић, чланицом Градског већа, новоотворену здравствену амбуланту у Кумодражу 2. Нова здравствена станица налази се у Кумодрашкој 386а, на истом месту на коме се некада налазила стара радничка барака која је била у функцији амбуланте, а која је због неадекватних услова затворена за рад. Обиласку станице присуствовали су др Александар Стефоски, заменик градског секретара за здравство, и Александар Савић, председник општине Вождовац.

Горан Весић је подсетио да нови објекат има око 80 квадрата, а да је у његово уређење општина Вождовац уложила око 50.000 евра.

– То је у складу са нашом политиком да у свим већим насељима у Београду имамо мале здравствене амбуланте које би омогућавале људима да реше основне здравствене проблеме у својој непосредној околини, а за веће иду у домове здравља или друге здравствене институције. Зато ћемо у наредном периоду више улагати у овакве здравствене станице јер сматрамо да је важно да људи у свом непосредном окружењу имају објекат у коме се могу посаветовати са лекаром, сестром, да измере притисак или добију основну терапију. Наша је дужност да живот људи учинимо лакшим и омогућимо да им живот у насељу буде што комфорнији – рекао је Весић.

Градски менаџер најавио је да ће Град Београд наставити са овом праксом и у будућности, нагласивши да ће у августу у насељу Војводе Степе бити отворена још једна здравствена амбуланта.

– Насеље Војвода Степа добиће одељење опште медицине, педијатрије и гинекологије, а Батајница ће у некадашњем простору ватрогасне станице добити пункт Хитне помоћи који ће омогућити здравствену негу за 40.000 људи. Такође, у преговорима смо и са Војском Србије да заједно поделимо простор на Бежанијској коси, како бисмо и тамо отворили једну амбуланту. Уз захвалност Општини Вождовац за уложена средства, морам рећи да су ово примери како се ради, то су пројекти који не захтевају велики новац, али на којима се најбоље показује како локална власт може да ради заједно са грађанима – казао је Горан Весић.     

Александар Савић, председник општине Вождовац, подсетио је да је после Кумодража 1, ово друга амбуланта коју је финансирала Општина Вождовац.

– Амбуланту у насељу Степа Степановић комплетно ће финансирати Град Београд, а Општина Вождовац ће уложити средства за Регионални центар за подавалски део, објекат који ће имати 700 квадрата, за који су обезбеђене и дозволе и средства. Он ће се налазити у Јајинцима и тиме ћемо скратити пут ка здравственој нези становницима Рипња и околних подавалских села, како не би морали да путују чак до Криволачке улице – рекао је Савић, подсетивши на чињеницу да општина ове године ради и на многим другим пројектима попут вртића, школа, водоводне и канализационе мреже.

Александар Стефоски, заменик градског секретара за здравство, истакао је веома добру сарадњу са општином Вождовац и позвао и друге градске општине на сарадњу којом би се проширио број здравствених станица на територији града.

– У наредном периоду, поред система заказивања у примарној здравственој заштити радићемо и на повезивању са вишим нивоима здравствене заштите како би се скратило време чекања пацијената, постављање дијагнозе и побољшао квалитет услуге – рекао је Стефоски.

Нада Јовановић Васиљевић, директорка Дома здравља „Вождовац”, истакла је да ће амбуланта радити пре подне, од 7 до 13.30 часова, са једним лекаром. Према њеним речима, уколико се укаже потреба, увешће се и друга смена, а с временом је, у договору са грађанима, могуће и проширење делатности здравствене станице.