уторак, 9. јун 2015.

Мали: Изградња интермодалног терминала добра порука за инвеститоре

Градоначелник Београда Синиша Мали, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и директор Дирекције за грађевинско земљиште Бранислав Поповић потписали су данас у Влади Србије Протокол о сарадњи на изградњи првог интермодалног терминала са логистичким центром у Србији.

– Ако желимо да Београд постане светска престоница и да привлачимо инвеститоре, неопходно је да имамо овакав интермодални терминал. Ми смо решили да се заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре позабавимо тиме иако од 2008. године нико није радио на том пројекту – рекао је Мали.

Он је истакао да је Град Београд преузео на себе обавезу да до краја овог месеца усвоји план детаљне регулације тог дела града где ће бити логистички Центар и до краја септембра покрене утврђивање јавног интереса и процеса експропријације земљишта.

– Ово је веома важна порука за инвеститоре. Ми желимо да се бавимо решавањем њихових проблема и на тај начин ће бити више заинтересовани да инвестирају у нашу земљу – рекао је Синиша Мали и прецизирао да је интермодални терминал место где се сусрећу железница и пут како би све оне фирме које се баве логистиком имале могућност да са контејнера из железнице преместе своју робу на камионе и обрнуто, како би убрзали транспорт и тиме повећали своју конкурентност.

– Веома ми је драго да смо ово покренули заједно са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Као што смо заједно урадили пројекат који је везан за Икеу, тако ћемо и ово завршити – рекао је Синиша Мали.

Зорана Михајловић је нагласила да ће овај терминал у Батајници бити први такве врсте у нашој земљи и не постоји ниједан разлог да Србија нема такав центар.

– Ово је веома важно јер се на тај начин смањују трошкови превоза робе који у укупним трошковима у Србији учествују са око 25 одсто, а у другим земљама око 12 процената што директно утиче на конкурентност наших производа које желимо да извозимо. На тај начин повећаћемо проток робе кроз Србију и нашу земљу ставити на мапу земаља Европске уније које имају овекве интермодалне терминале. Пројекат је вредан 20 милиона евра – рекла је Зорана Михајловић.