четвртак, 18. јун 2015.

Весић: Изменом Закона о главном граду веће надлежности општинама

Како би Град Београд функционисао боље, неопходно je да се промени Закон о главном граду, чији ће предлог следеће недеље ући у процедуру у надлежном министарству, рекао је градски менаџер Горан Весић гостујући на Телевизији Пинк.

– Тим законом Београд треба да добије много веће надлежности, а пре свега тражићемо да преузмемо катастар. Унапредићемо његов рад, како би се брже завршавали послови и како се не би данима чекало зе нешто што може да се заврши за два дана. Тражићемо и да шуме на територији града буду у нашој надлежности, како бисмо могли да улажемо у ту област, а исто је и са водама, како бисмо могли да регулишемо рад сплавова, али и надлежности у социјалној области – рекао је Весић.

Oн је нагласио да ће Изменом Закона о главном граду Београд функционисати као целина, а део надлежности ће бити пребачен на општине.

– Град ће бити подељен у две зоне, седам општина ће бити приградске, а десет градске зоне. Очекујемо да одмах после усвајања закона изменимо Статут града, који ће бити готов најкасније до новембра. Тако ћемо смањити број одборника у Скупштини града, уместо досадашњих 110, биће највише 56 одборника, а смањићемо и број одборника у Скупштинама градских општина, што ће бити значајна уштеда. Градским општинама ће се вратити део надлежности, како би грађани брже и ефикасније решавали своје проблеме у општинама – истакао је Весић.