среда, 1. јул 2015.

49. Битеф – „Успомени Јована Ћирилова”

Под слоганом „Успомени Јована Ћирилова”, од 17. до 24. септембра биће одржан 49. Битеф. На фестивалу ће бити приказано десет представа из Србије, Француске, Немачке, Русије, Хрватске и Словеније.

Селекторка фестивала Ања Суша рекла је да је то први Битеф без селектора Јована Ћирилова и додала да ће програм бити разноврстан и богат.

– Идеја је не само да одамо почаст Ћирилову, коју он несумњиво заслужује, већ и да се јавност подсети на чврсту везу између њега и онога што сматрамо драгоценим наслеђем Битефа, које нас све обавезује када размишљамо о будућности овог фестивала – истакла је Суша.

Како је навела, Битеф негује три репертоарске линије – интернационални театар, који је својеврсна информација локалној културној заједници и публици, затим регионална пракса из такозваног постјугословенског простора, а трећа линија је уведена прошле године – „Нове позоришне тенденције”, на којима је овога пута тематско опредељење политички театар.

На отварању, у Народном позоришту, биће изведена представа из Берлина „Мурмел, Мурмел”, по Дитеру Роту у режији Херберта Фрича, а на затварању у Позоришту на Теразијама представа из Москве „Мртве душе”, по Гогољу, у режији Кирила Серебреникова.

Из Немачке долази и „Common Ground” Јаела Ронена, а из Француске „Збогом” Жонатана Капдевијела (која ће се играти само у Новом Саду). Те две представе су сврстане у политички театар.

У истој селекцији су и холандско-српски „Дискретни шарм марксизма” Бојана Ђорђева, „Комплекс Ристић” аутора Оливера Фрљића – копродукција Словенског младинског гледалишча из Љубљане, Хрватског народног казалишта из Ријеке, Битефа и МОТ-а из Скопља, као и представа Центра за културну деконтаминацију „Ибзенов непријатељ народа као Брехтов поучни комад” Златка Паковића.

На Битефу учествују и словеначка „Илијада”, по Хомеру, у режији Јернеја Лоренција, представа Српског народног позоришта „Смрт Ивана Иљича”, по Толстоју, у режији Томија Јанежича и представа ХНК из Загреба „Ми смо краљеви, а не људи” у режији и кореографији Матије Ферлина.

Градски секретар за културу Владан Вукосављевић је рекао да се догодине обележава пола века ове значајне манифестације која је у битној мери обележила позоришни живот у Србији, а и шире.

– Мењале су се епохе, друштвене прилике, уметнички стилови, а Битеф је био и остао нека врста прозора у свет, освежавајућег даха који доносе модерне тенденције из света, да се са њима упоредимо и самеримо. Битеф је културолошки понос Београда – истакао је Вукосављевић.

Нажалост, како је изјавио, и ова манифестација прати економску судбину друштва, па је Град Београд успео да издвоји 14 милиона динара, а Министарство културе 11.

Трудићемо се да убудуће помогнемо што више можемо, рекао је он, уз напомену да Битеф добија из буџета највише од свих 11 манифестација којима је оснивач град.

Уз Гран при „Мира Траиловић”, од ове године специјална награда Битефа зваће се Специјална награда „Јован Ћирилов”.