петак, 17. јул 2015.

Предата иницијатива за измену Закона о главном граду

Градоначелник Београда Синиша Мали и градски менаџер Горан Весић предали су данас у Влади Србије иницијативу за измену Закона о главном граду надлежном Министарству за државну управу и локалну самоуправу, којом ће главном граду бити враћен део надлежности.

Гарадоначелник је истакао да је са овом иницијативом предат и предлог измена секторских закона које је, такође, неопходно променити како би Град Београд после више година губљења надлежности вратио неке у своје оквире и почео да решава значајна питања за грађане престонице.

– Овим изменама ће бити преузете обавезе у надлежности појединих инспекција, попут Туристичке инспекције, како би се на пример бавили питањем хостела. Такође, очекујемо да преузмемо овлашћење, али и одговорност у погледу одржавања шума на територији града, као што су Липовичка шума, Авалска или Кошутњак, који ћемо после тога напокон моћи да уредимо на прави начин. Желимо да преузмемо одговорност и за рад Катастра, који тренутно није у надлежности града, јер управо највећи број притужби грађана на рад Градске управе односи се на тај сегмент. Овим изменама желимо да преузмемо и велики број овлашћења који се односи на станоградњу, јер смо свесни садашњих проблема и у тој области. Али и да решавамо питање неуређених фасада, као и да испунимо предизборно обећање о већим надлежностима општина како грађани Младеновца или Лазаревца не би морали због једног папира да долазе у град, већ да све заврше у својој општини – истакао је Мали и додао да град има довољно средстава за преузимање тих надлежности.

Он је додао да је Град Београд као део мера штедње предао иницијативу да се број одборника у градском парламенту са 110 смањи на 65, као и да је предвиђено да се изменом Статута, који ће бити усвојен до краја године, смањи и број одборника у општинским скупштинама, као и број већника.

Градски менаџер је подсетио да се од Београда деценијама уназад узимало, док ће овим изменама бити нешто и враћено и захвалио је ресорној министарки Кори Удовички јер је препознала ту потребу.

– Град Београд ништа није тражио да му се врати, а да се претходно у том сектору није појавио проблем у његовом функционисању и што је почело да представља проблем за грађане престонице. Такође, у циљу бољег функционисања оформљена је и комисија која ће припремити измену Статута града, а којим ће део надлежности града бити враћен општинама. Њиме ће се омогућити да наши грађани више не путују 50 километара за један папир – закључио је Весић и захвалио Влади Србије што је омогућила граду да се крене у овај процес.

Министарка Удовички је изразила задовољство иницијативом, додајући да је њена намера да се ствари које се тичу грађана спусте на потребни ниво.

– Сматрамо да то треба упростити, јер се данас на све „лупа” по три печата. Проблем у Србији са остваривањем права јесте то што су надлежности издељене. Ова иницијатива води ка томе да буде јасно ко је за шта надлежан – указала је Удовички.

Догађају су присустволи и чланови Градског већа Града Београда Весна Ивић и Марко Зељуг, начелница Градске управе Сандра Пантелић, као и представници Владе Републике Србије.