четвртак, 24. септембар 2015.

Откривен споменик са ликом Милице Ракић у Ташмајданском парку

Градски менаџер Горан Весић  и директор и главни уредник „Новости”  Ратко Дмитровић открили су данас обновљени споменик са ликом девојчице Милице Ракић у Ташмајданском парку. Догађају су присуствовали министар за рад, запошљавање и социјалну политику Александар Вулин, заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, градски секретар за културу Владан Вукосављевић и директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић.

Горан Весић је истакао да је данас велики дан за Београд јер се исправља једна срамота нашег града, пошто се ова биста поставља по трећи пут, а сада ће бити посебно осветљена и имаће аларм.

– Желим да захвалим министру Александру Вулину на помоћи да се ова биста открије, Ратку Дмитровићу и „Новостима”, који су иницирали постављање овог споменика, Ливници „Јеремић”, која је донирала споменик. Надам се да ћемо сви заједно овај споменик чувати и да ће он остати као трајно сећање на једну невину девојчицу и безумност рата – рекао је Весић.

Он је додао да је Град Београд на иницијативу Општине Земун и председника општине Дејана Матића донео одлуку да се постави иста оваква биста у парку у Батајници, где је Милица Ракић и живела. Бисту ће урадити Ливница „Јеремић”, а „Градско зеленило” ће обезбедити све што је потребно.

Александар Вулин је захвалио Граду Београду и „Новостима” што нису дозволили да се име Милице Ракић утопи у забораву и нашој склоности да своје жртве заборавимо.

– Данас се сећамо, упозоравамо и подсећамо читав свет да су слике наше побијене деце морале да их учине бољим људима. Милица Ракић је симбол једне трагедије и агресије која је покренула многе друге – рекао је Вулин.

Ратко Дмитровић је истакао да се овај споменик налази на само неколико метара од споменика погинулим радницима РТС-а, што има додатни значај и симболику и посебно захвалио ауторки споменика Катарини Трипковић.