петак, 25. септембар 2015.

Весић: У наредних неколико дана први нацрт новог статута града

Градске општине ће у наредних седам до десет дана имати састанaк у Скупштини  Београда, када ће дати своје предлоге шта је од надлежности града неопходно вратити општинама, а шта је потребно централизовати, рекао је градски менаџер Горан Весић за Беоинфо након друге седнице Комисије за измену Статута града. Потом ће, додао је Весић, бити одржана седница Комисије за измену статута, када ћемо изаћи са предлогом новог статута који би требало да обезбеди да Београд буде више децентрализован и да складније функционише као целина, како би грађани могли да завршавају послове тамо где то најбрже могу да ураде.

– Суштинска измена се налази у члану 6. и он омогућава да Град Београд може да пренесе одређене поверене надлежности, које је добио од републике, градским општинама. То ће омогућити да у изради статута направимо суштински корак напред  и обезбедимо суштинску децентрализацију града. Осим тога, договорено је да се град подели на две зоне, градску и приградску. Градску зону ће чинити десет, а приградску седам општина. Те две зоне ће имати различите нивое децентрализације. Општине у приградској зони ће бити више децентрализоване, док ће оне у градској бити мање, али ће и оне имати веће надлежности него што су имале до сада. На тај начин је направљен суштински помак ка изради статута – прецизирао је Весић.

Осим тога, навео је градски менаџер, биће смањен број одборника у Скупштини града.

– Дакле, Град Београд ће имати 65 одборника, тако да ће пропорционално бити смањен број одборника и чланова већа у скупштинама општина.  Само по том основу у граду и градским општинама ће бити готово 300 функционера мање, што ће и довести до смањења трошкова. Наш циљ је да за седам до десет дана изађемо са првим нацртом новог статута, а након тога ће уследити јавна расправа како бисмо до краја године, истовремено када се буду усвојили Закон о локалној самоуправи и Закон о главном граду, изашли са предлогом новог статута – нагласио је Весић и додао да би тако Град Београд следећу годину дочекао са новим статутом, који ће бити суштински искорак напред.

Према његовим речима, чланови комисије су данас обавештени о току разговора са Министарством за државну управу и локалну самопураву и другим ресорним министарствимa, а у вези са изменама Закона о локалној самоуправи и Закона о главном граду, као и других пратећих ресорних закона. Обавестили смо их, додао је Весић, и о томе какви су договори постигнути, шта је садржина тих закона и какве ће измене бити у њему.