петак, 25. септембар 2015.

Уручени кључеви социјалних станова у Јабучком риту

Секретарка за социјалну заштиту Града Београда Наташа Станисављевић и заменик шефа делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт уручили су данас кључеве станова за 15 ромских породица у насељу Јабучки рит.

Свечаном уручењу присуствовала је и чланица Градског већа Мирјана Милутиновић, Владимир Илић, директор Центра за социјални рад, Небојша Стојановић, заменик директора ЈП „Градско стамбено” и Слободан Ивановић, из Дирекције за грађевинско земљиште града Београда.

Градска секретарка је истакла да ће данас, средствима Европске уније и уз подршку Града Београда, бити стамбено збринута 62 члана ромских породица.

– Овај пројект се успешно реализовао пре свега захваљујући тимском раду свих служби Града Београда у којем су учествовали Беоком са директором Дарком Главашем као и представници Дирекције за градско грађевинско земљиште као и колеге из секретаријата за здравство, образовање и дечју заштиту – истакла је Наташа  Станисављевић.

Пројекат „Саградимо дом заједно” представља наставак успешне сарадње Града Београда и  Европске уније, а спроводи га Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Ова градска власт, како је истакла, води одговорну социјалну политику и трајно је посвећена решавању проблема свих угрожених група у престоници.

– За ЕУ је заштита најугроженијих становника један од приоритета, било да су то избеглице, интерно расељена лица или људи којима је та помоћ најпотребнија – навео је Бенедикт.

Он је подсетио да је реч о пројекту вредном 3,6 милиона евра, у оквиру кога ће бити стамбено збринуто 170 угрожених породица и захвалио Граду Београду на подршци.

Председник Националног савета ромске националне мањине у Србији Витомир Михаиловић истакао је да је ово велики дан за људе који су добили станове на коришћење, јер су тиме стекли услове за нормалан развој и живот својих породица.

– Стекли сте услове да образујете своју децу, што је један од основних услова интеграције ромске заједнице у друштвени живот Србије – указао је Михаиловић.

 Укупна донација ЕУ зграде у Јабучком риту износи 280.000 евра, а Град Београд је обезбедио дозволе за градњу и повезивање објекта на инфраструктурне прикључке.

Циљ пројекта „Саградимо дом заједно” јесте да обезбеди адекватна стамбена решења за ромске породице из Београда које су расељене из неформалних насеља. До сада је на тај начин збринуто 78 породица.