субота, 26. септембар 2015.

Весић: „Београд на води” кључни пројекат за напредак Београда и Србије

Развојем пројекта „Београд на води”, наш град постаје прави туристички и пословни центар Балкана. Овај пројекат ће привући друге инвеститоре и то је она преломна тачка после које ћемо моћи да кажемо да је Београд кренуо пут напретка, рекао је градски менаџер Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Пинк нагласио да је „Београд на води” најважнији пројекат наше земље који треба у Београд и Србију да донесе инвестицију вредну 3,5 милијарди евра. 

– То је инвестиција која треба да обезбеди десетак хиљада нових радних места и потпуну промену изгледа нашег града. Ми смо успели да за веома кратко време рашчистимо простор на коме ће се градити „Београд на води”, а то је око стотину хектара. Деценијама уназад скоро свака градска власт је покушавала да уради нешто на овом простору, али ми смо први који смо успели да рашчистимо овај простор који је био под магацинима, шинама, запуштеним објектима који ничему нису служили. То је зато што ми радимо. Постављање камена темељца значи да почиње изградња првих зграда. У првој фази ће се изградити око 300.000 квадрата, у шта ће бити уложено око 300 милиона евра. То је нешто што ће покренути грађевинску индустрију Србије, а касније ће бити замајац за развој и повећање нашег бруто друштвеног производа – рекао је Весић.

Он је подсетио да су сви урбанистички планови Београда, укључујући и оне које су усвајали они који се данас буне против „Београда на води”, предвиђали на том простору изградњу неколико милиона квадрата.

– Они који сада најављују да ће покушати да физички спрече постављање камена темељца за „Београд на води”, што је нечувена брука, имали су свој пројекат на истом простору који се звао „Менхетн на води” – рекао је Весић и додао да је проблем у томе што за реализацију тог пројекта „нису били у стању да обезбеде не 3,5 милијарди већ ни 3,5 евра и што не да нису рашчистили око сто хектара магацина, шина и ко зна чега, већ ни камен нису били у стању да помере”.

 Весић је истакао да у тој чињеници лежи фрустрираност противника „Београда на води”.

– Постоје пројекти који су изнад политике и који доносе опште добро. Један од њих је „Београд на води” и његовој реализацији треба сви да се радујемо – рекао је Весић.

Он је нагласио да се у Београду на сваком кораку нешто гради и да је наш град постао једно велико градилиште са пуно кранова.
– Реконструкција Трга Славија ће почети у априлу идуће године, а тендер ће бити расписан између 1. и 15. новембра и ми се заиста трудимо да Београд претворимо у градилиште, а то показује и податак да смо за првих шест месеци ове године издали преко 400 грађевинских дозвола. Креће са изградњом „Београда на води”, надам се брзој реконструкцији хотела „Југославија”, гради се великим комплекс у Рајићевој улици који је стајао годинама, шопинг мол у Вишњици, велики комплекс у Далматинској улици, нова зграда Airport сity. Поред тога, почиње градња неколико хотела попут „Хилтона” близу „Славије” тако да Београд све више постаје оно што сви ми желимо, а то је прави центар Балкана и овог дела Европе.

Говорећи о питању миграната, Весић је нагласио да Град Београд у сарадњи са Министарством за рад, социјална и борачка питања и Комесаријатом за избеглице ради све да тим људима олакша време које проведу у Београду.

– Наше комуналне службе су присутне у парку код Аутобуске станице и одржавају хигијену, а отворен је и Дечји кутак у хотелу „Бристол”. Ту је организована једна врста малог обданишта где мајке са малом децом могу да проведу време, имају храну, лекарску негу, са њима раде васпитачице и лица које говоре арапски. Србија у сарадњи са ЕУ спрема свој прихватни центар који ће бити у околини Београда и у том смислу заиста радимо све и политика Града Београда је усклађена са политиком Владе Републике Србије, а политика владе је усклађена са европском политиком. Мислим да се у овој целој ситуацији Србија понела боље него друге земље зато што смо ми земља која је примила највише избеглица из бивше Југославије  и нама оваква ситуација није нова. Зато су наши грађани показали већу солидарност. Веома је важно да постоји заједничка европска политика и да Србија буде део те европске политике – истакао је градски менаџер.