недеља, 4. октобар 2015.

Обележена годишњица сећања на страдале у Јајинцима

Државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на више десетина хиљада страдалих на стрелишту у Јајинцима данас је почела одавањем почасти и полагањем венаца страдалима.

Комеморацију, која се одржава уз највише државне и војне почасти, предводио је председник Србије Томислав Николић. Пошту страдалима одали су и потпредседник Скупштине Србије Верољуб Арсић, министар одбране Братислав Гашић, представници Српске православне цркве, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, као и представници дипломатског кора, удружења грађана и СУБНОР-а.

Председник Србије Томислав Николић се уписао у спомен-књигу и навео „Вечито ће трајати Србији сећање на вас и борба да се не понови. Због вас и због наше деце”.

Андреја Младеновић је рекао да се сваке године у Јајинцима обележава сећање на велико страдање Срба, Јевреја, Рома, али и свих невиних жртава.

– Током Другог светског рата на овом месту је било стрелиште, а онда постало највеће стратиште у Београду и Европи. Морамо да пренесемо сећање на потомке и да их упозоримо да овако нешто не сме да се понови – истакао је Младеновић.

Стрелиште у Јајинцима код Београда представља највеће место страдања из периода Другог светског рата на територији Републике Србије. Током четири ратне године на том локалитету брутално је убијено више од 60.000 Срба, Рома, Јевреја, припадника НОР-а, антифашиста и свих оних који се нису мирили са окупацијом земље и који су пружали активан отпор окупатору.