уторак, 6. октобар 2015.

Почело уређење Трга Славија

Главни градски урбаниста Милутин Фолић обишао је данас радове на платоу испред Народне банке Србије на Славији, чиме је озваничио почетак уређења овог централног градског трга.

Како је пецизирао, данас је кренуло рушење привремених објеката који су припадали Народној банци Србије,  а који до данас из неког разлога нису уклоњени.

– Град је успео да се договори са Народном банком Србије о уклањању тих објеката. У наредној фази се прелази на рушење преосталих објеката на овом платоу за које је потребно сачекати неколико решења од града и општине. У финалном пројекту предвиђена је зелена јавна површина, намењена за одмор и разоноду грађана, а која је оивичена улицама: Немањином, Краља Милутина и Краља Милана, а која ће предњим делом гледати на такође реконструисани Трг Славија и предивну фонтану. Због изградње фонтане садашња биста Димитрија Туцовића биће пребачена на овај плато  – навео је Фолић.

Он је најавио да ће уређење самог сквера кренути на пролеће наредне године (после Београдског маратона), у склопу кога је предвиђена и комплетна реконструкција Булевара ослобођења, док ће уређење платоа испред НБС-а бити завршено до тог периода.

– Битно је истаћи да је планом детаљне регулације отклоњена могућност да се на овом платоу смести простор за паркирање аутомобила, који ће бити уз улицу, док је после више саобраћајних анализа усвојено решење које ће максимално смањити гужве на Славији. Новим планом смо такође одбацили идеју о изградњи подземних пролаза за пешаке испод трга, што је раније било планирано. То је превазиђени принцип који се нигде у развијеном свету више не користи. Наша идеја је да пешаци буду у врху хијерархијске пирамиде у саобраћају у Београду, због чега је њихово место на земљи, а не у неким ходницима – закључио је главни градски урбаниста.