субота, 7. новембар 2015.

Весић: Град улаже 14,5 милиона динара за уређење Бањичког потока

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас радове на уређењу водотока Бањичког потока, који протиче кроз општине Вождовац и Раковицу и улива се у Топчидерску реку. Обиласку радова присуствовали су и члан Градског већа Драгомир Петронијевић и технички директор ЈВП „Београдводе” Владимир Баталовић.

Весић је рекао да је данас почело постављање цеви фи 1.600 у Бањичком потоку, који прави проблеме грађанима тог дела града и који у време падавина за неколико сати постане стихија која носи све пред собом.

– Пре годину дана постављено je око 200 метара цеви која је регулисала овај поток, а Град Београд је сада издвојио 14,5 милиона динара за постављање додатних стотинак метара како бисмо решили проблем. Наша механизација ће изнети око 2.000 квадратних метара муља, биће уклоњено шибље које је поток чинило непроходним, отпад који се у потоку налази, као и цеви које су постављали грађани како би се заштитили. Овај поток се улива у Топчидерску реку, а она је један од већих проблема у граду, јер су у Београду  иначе проблем бујичне поплаве. У договору са „Београдводама” и Дирекцијом за грађвинско земљиште донели смо одлуку током ове године да кренемо са израдом планова детаљне регулације за све бујичне токове на територији града. Када то завршимо, моћи ћемо из буџета, републичких средстава или из донација да уредимо све бујичне токове – истакао је Весић.

Председник општине Вождовац Александар Савић нагласио је да та општина у последњих годину и осам месеци активно ради на решавању комуналних проблема на територији Вождовца.

– Општина је 20 година била запостављена у питању планске регулације и решавања комуналних проблема. Ово је један велики комунални проблем који се дешавао и протеклих година, а овде су грађани имали доста проблема због изливања Бањичког потока – навео је Савић и захвалио градском менаџеру на разумевању за проблеме грађана Вождовца.

Како је додао, општина Вождовац покренула је израду пројекта Јелезовачког колектора у сарадњи са Градом Београдом који даје велику финансијску подршку за ту акцију.