субота, 21. новембар 2015.

Синиша Мали: Свака кућа у Београду ће имати прикључак на водоводну и канализациону мрежу

Градоначелник Београда Синиша Мали изјавио је данас да ће у наредних осам година свака кућа у престоници имати прикључак на  водоводну и канализациону  мрежу. Он је, гостујући на телевизији Пинк, истакао да је Град Београд за реализацију тог пројекта спреман да издвоји између 600 и 800 милиона евра, као и да ће следеће недеље на седници Градског већа бити усвојен стратешки план развоја система водоснабдевања и канализационе мреже.

Он је рекао да је велики проблем за много породица у Београду, посебно ако је реч о приградским насељима, што још увек немају канaлизацију, воду из градског водовода или аслфалтиран пут испред куће.

–Потпуно је неприхватљиво да у 21. веку немате основне услове за живот. Управо из тог разлога је нова градска власт вредно радила на изради пројекта који подразумева завретак водоводне и канализационе мреже у свим деловима града, у року од осам година. Ово је први пут да систематски прилазимо овом проблему, који има трећина Београђана – истакао је градоначелник, подсетивши да су радови на увођењу канализације већ почели у земунском насељу Алтина.

Мали је најавио да ће се тај план наћи у понедељак на Градском већу, а потом и на Скупштини града до краја месеца, после чега ће грађани Београда тачно знати када ће бити прикључени на градски водовод и канализацију. Такође је најавио да ће ове године бити асфалтирано више од 100 килиометара пута, од којих поједине улице у приградским насељима никада нису ни имале асфалт, подсетивши да је ранији годишњи просек био од 50 до 70 километара.

Он је подсетио да је јуче положен камен темељац за здравствену станицу у Јајинцима, да се наредне године очекује изградања Дома здравља на Лабудовом брду и амбуланте у Малом Мокром Лугу, где ће бити урађена и реконструкција основне школе.  Такође је најавио и реконструкцију Каленић пијаце и Трга Славија, а све са циљем да се сви делови града развијају једнако.

Мали је истакао и да се „Београд на води” изводи  према утврђеној динамици, а да ће у наредна два месеца кренути изградња  „W” хотела и велике куле „Београд”. Nа пролеће се, према његовим речима, очекује  почетак радова изнад земље на тим објектима, што ће бити потврда да пројекат иде по плану.

– Градска власт је посвећена реализацији капиталних пројеката, међу којима је и пројекат „Београд на води", а који значе развој главног града и бољи живот грађана. Ту спада и завршетак фабрике за прераду пијаће воде „Макиш 2”, такође и завршетак трафостанице „Београд 20”, који обезбеђује воду и струју за Београђане у наредним деценијама. Такође, убрзано се ради на реализацији пројекта депоније „Винча”, вредног 250 милиона евра, у оквиру кога је предвиђено да се од запуштене и потенцијалне опасне депоније направи постројење за прераду отпада и производњу топлотне  и електричне енергије – најавио је Мали.

Градоначелник је закључио да ће, од 1. јануара, Београђане возити једнобојни аутобуси који ће имати климу и бројаче путника, а план је да у следећој години бар 40-50 нових аутобуса буде на улицама града, као и први електрични аутобуси.