среда, 30. децембар 2015.

Фолић: Нови изглед киоска и тезги у Београду

На основу Одлуке о постављању привремених објеката на територији града, односно Одлуке о постављању тезги и других покретних привремених објеката, градоначелник је донео два правилника о типу, величини, изгледу и другим катактеристикама киоска и тезги на подручју општина Врачар, Савски венац и Стари град, саопштено је из кабинета главног урбанисте Милутина Фолића.

Киосци имају облик положеног квадра, правоугаоне су основе, са продајним шалтерима, оријентисани на две стране. Предвиђено је да киоск обухвати расхладне витрине и конзерваторе за сладолед, као и спречавање појаве других објеката и елемената за смештај робе око киоска. Сви киосци ће бити у црној боји. 

Правилник о тезгама предвиђа склопиву и мобилну тезгу. Оба типа су правоугаоног облика у основи, али се разликују по материјализацији и начину монтаже и функционисања у јавном градском простору.
Фолић је рекао да се на овај начин наставља са увођењем реда на јавним градским површинама.

– Након што смо укинули затворене баште у центру града и увели обавезну боју тенди и сунцобрана, данас је потписан правилник о обавезном изгледу киоска и тезги.  Један од првих резултата оваквих мера је данашњи изглед Његошеве улице код Цветног трга. Одатле су уклоњене такозване затворене баште које су биле објекти за себе са нелегално уведеним инсталацијама, баровима и другим елементима. У 2016. години настављамо са уређењем града, а према градској одлуци до краја 2016. ћемо у целом центру града имати нове киоске без набацаних фрижидера, уједначене боје тенди и сунцобрана и уклоњене све затворене баште – истакао је Фолић.

Како се наводи у саопштењу главног урбанисте, ово је почетак увођења реда у примену урбане опреме и мобилијара у јавним градским просторима града, које ће бити заокружене израдом и усвајањем књиге стандарда, урбане опреме, мобилијара и текстуре. Она ће бити завршена почетком априла 2016. године. На овај начин ствара се препознатљив идентитет града кроз елементе који припадају домену микроурбанизма.

Овим правилником предвиђају се промене које треба остварити до краја 2016. године у централним градским општинама, док ће допуна правилника у осталим општинама града Београда бити такође крајем 2016. године.