четвртак, 4. мај 2017.

Делегација Града Базела у посети Београду

Поводом петнаестогодишње сарадње два града, током које је из Базела у Београд стигло више од 100 трамваја и приколица, помоћник градоначелника Борко Милосављевић је у Старом двору угостио делегацију Града Базела. 

Састанку су присуствовали в.д. секретара за саобраћај Душан Рафаиловић, в. д. секретара за јавни превоз Угљеша Митровић, директор ЈКП "ГСП Београд” Жељко Милковић, као и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге.

Милосављевић је истакао да је данашњи састанак везан за сарадњу која је трајала 15 година, тачније од 2001, када је Базел почео са донацијама трамваја. 

– Пројекат је завршен 2016. године, а током сарадње Београд је добио 115 јединица – трамваја, приколица и резервних делова. Те донације су много значајније од саме вредности свега што је ЈКП ГСП „Београд” добио, будући да су у неким критичним моментима за наш град представљале кључ и ослонац за транспорт наших суграђана – рекао је Милосављевић. 

Помоћник градоначелника је нагласио да су све те донације повећале вредност имовине ЈКП ГСП „Београд”, као и да су у исто време швајцарски трамваји постали и симбол Београда на неки начин, па су их суграђани врло брзо прозвали „швајцарцима”. 

– Све je то наравно повод да угостимо наше пријатеље, представнике Града Базела, пошто је овај пројекат у основи био везан за донације, али је суштински постигао много више. Тако су сигурно унапређени билатерални односи, али и економска сарадња два града – оценио је Милосављевић. 

Он је подсетио да је Београд угостио и градоначелника Берна крајем прошле године, након чега је и градоначелник Београда Синиша Мали узвратио посету. Овај састанак, наводи Милосављевић, свакако представља круну одличне сарадње два града, али и две државе. 

Гости из Швајцарске су нагласили да им је веома драго због добре сарадње са Београдом и Србијом. Према речима амбасадора Филипа Геа, возила се у Швајцарској изузетно добро чувају, па је Београд, иако путем донације, добио веома квалитетна превозна средства која су у српској престоници „пронашла нови живот”.