субота, 6. мај 2017.

Весић: Рекордна година по броју грађевинских дозвола

Текућа година ће бити рекордна по броју издатих грађевинских дозвола, изјавио је градски менаџер Горан Весић гостујући на Телевизији Пинк.

Весић је прецизирао да је од 1. јануара до 1. маја издато 240 локацијских дозвола, које претходе грађевинским, 43 грађевинске дозволе и укупно 457.929 квадрата чија је инвестициона вредност око 13,5 милијарди динара.

– То јасно говори да је покренут инвестициони точак који није лако покренути јер се не одлучују људи да тек тако милионе евра инвестирају негде и за такве одлуке треба створити климу. У томе нам је пуно помогла Влада Србије доношењем Закона о планирању и изградњи, Законом о раду и генерално политичком стабилношћу у Србији – истакао је градски менаџер.

Он наводи да је задовољан променом праваца развоја Београда и додаје да се главни град сада први пут у својој историји спушта на реке.

Весић је указао да Београд има 200 километара обале, што је, како је рекао, више него неке земље које излазе на море, а неискоришћене су.

Градски менаџер је оценио да град може да буде чистији и најавио да ће до краја године бити завршена обнова 97 фасада. Према његовим речима, за наредну годину је планирана обнова још 200 фасада.

Наводећи да је важно да град буде комфоран за људе, Весић је рекао да у центру града недостаје око 5.000 паркинг места, те да све метрополе имају тај проблем, а Београд ће увести и јавне бицикле и имати преко 100 километара бициклистичких стаза.

Весић је најавио да ће реконструисана гаража на Обилићевом венцу бити пуштена у рад 1. јула.

– Биће пуштена са делом Улице маршала Бирјузова, од Царице Милице до пролаза иза гараже. Други део улице од гараже до Зеленог венца биће пуштен првог августа – прецизирао је Весић.

Градски менаџер је потврдио да град има више од 70 пројеката и уједно нагласио важност грађевинске индустрије.

– Важно је да када се гради, да се не говори само о градским већ и о приватним пројектима, што је такође део изградње. И шопинг мол, и приватне зграде или хотели...Мислим да и они који су највећи критичари наше активности у граду не могу да не признају да се заиста у Београду пуно гради – закључио је Весић.