уторак, 9. мај 2017.

Глобална недеља безбедности на путевима од 8. до 14. маја

Град Београд је ове године, први пут, узео учешће у кампањи Уједињених нација која се реализује под називом Глобална недеља безбедности на путевима, саопштено је из Секретаријата за саобраћај.

Овогодишња, четврта по реду, Глобална недеља безбедности на путевима реализује се од 8. до 14. маја и фокусирана је на брзину као фактор безбедности саобраћаја на путевима. 

Брзина је узрок готово једне трећине свих погинулих у саобраћајним незгодама на путевима у развијеним земљама, а готово половине у неразвијеним и средње развијеним земљама.  

Најразвијеније земље су успешно смањиле број погинулих у саобраћајним незгодама, а у својим активностима приоритет су дале управљању брзинама и реализацији мера и активности које проверено доприносе смањењу брзине кретња моторних возила. 

Град Београд своје активности спроводи у складу са најбољом праксом, а нарочито приликом изградње или реконструкције путева реализујући мере за смањење брзине, али и успостављањем ограничења брзине које је у складу са рангом, функцијом и положајем пута.

У складу са тим је урађена и Студија управљања брзинама на територији града Београда, на основу које ће у наредном периоду бити извршена додатна побољшања на градској уличној мрежи.    

Имајући у виду да је за успешно функционисање система безбедности неопходан допринос свих учесника у саобраћају, неопходан је и континуиран рад на промени ставова и навика, као и на подизању свести о опасностима брзине. 

Град Београд позива све заинтересоване стране, укључујући и организације цивилног друштва, јавна предузећа, приватне компаније и јавност, да у свом окружењу спроводе превентивно-промотивне активности и поспешују поштовање саобраћајних прописа, а нарочито поштују прописано ограничење брзине кретања моторних возила.