среда, 24. мај 2017.

Весић: Изменом прописа до попуста фирмама са ћириличним називом

Поводом Дана словенске писмености и културе, градски менаџер Горан Весић положио је цвеће на споменик Ћирилу и Методију у истоименом парку.

Он је истакао да је данашњи дан празник за све словенске народе, када се обележава сећање на Ћирила и Методија,  грчку браћу из Солуна, која су ширила писменост и хришћанство међу  Словенима.

– Ова два свеца увела су нас не само у свет хришћанства већ и у свет културе и писмености. Подсетимо, оно што су значили Ћирило и Методије морамо посматрати очима тог времена, а у то време писменост, образовање и култура нису значили оно што и данас, бољи посао, рад на себи лично и друго, већ је то пре свега значило бити слободан човек. Само писмен човек је био заиста слободан и зато је њихов рад непроцењив за словенске народе, јер смо преко свог писма успели да сачувамо своју културу, историју и постанемо слободни људи. Овај празник још увек није званични празник у Србији, али ми у Граду Београду разговарамо са министарствима културе и просвете да се овај празник обележава у школама и тог дана изучава дело Ћирила и Методија – истакао је Весић.

Он је указао да су у току и разговори са надлежним министарством о измени прописа по којима би они који своје фирме истичу и оглашавају на ћирилици добили одређене попусте. 

– Тако ћемо дати додатни допринос да се сачува ћирилица, јер иако је и латиница српско писмо, верујемо да је њено чување у време интернета и глобализације један од наших најважнијих задатака – најавио је градски менаџер за Беоинфо.

Венце су положили и представници амбасада Русије, Бугарске, Украјине, Белорусије, Пољске, Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Чешке, Словачке, као и представници Министарства спољних послова, Министарства културе и информисања, Удружења писаца Србије и бројни грађани.