среда, 7. јун 2017.

Никодијевић: Београд отвара врата српској привреди у иностранству

Од успостављања односа са градом Минском вишеструко је повећана робна размена, посебно када су привредници из Београда у питању. Управо то је наш задатак, да подстичемо привредни раст и сарадњу, уз „отварање врата“ нашим компанијама, рекао је председник Скупштине Београда Никола Никодијевић на пријему који је приређен од градоначелника Београда и Минска у Старом двору.

Пријему су присуствовали помоћници градоначелника Борко Милосављевић и Слободан Милосављевић, в.д. секретара за информисање Мирјана Павичић, в.д. секретара за културу Ивона Јевтић, в.д секретара за комуналне и стамбене послове Нина Јандрић, као и министар одбране у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић.

Никодијевић је истакао да имамо прилику да видимо сјајно представљање Минска у Београду, као и да је то само наставак међународне сарадње коју српска престоница успоставља са другим европским и светским градовима.

–  Минск је веома значајан за град Београд из много разлога. Наше културе су веома сличне, Белоруси су одлично прихваћени у Београду и овакве манифестације отварају врата сарадњи у другим областима. Привредни форум је био изузетан и мислим да постоји још доста простора за напредак наше привредне сарадње – рекао је Никодијевић.

Он је подсетио Београђане да су сви тролејбуси на улицама Београда белоруске производње.

–  Разговарали смо са нашим гостима између осталог и о модернизацији тих тролејбуса, али и плановима за будућност, попут повезивања њиховог произвођача аутобуса и електробуса са нашим „Икарбусом“. Тада би се евентуално могао потражити заједнички наступ на трећим тржиштима јер су у питању компаније са богатом традицијом и добрим кадровима које би могле да производе конкурентна возила за остала тржишта – нагласио је председник градске скупштине.

Према његовим речима, сви у Граду Београду су изузетно задовољни сарадњом са Белорусијом. Сматрамо, каже Никодијевић, да је наш задатак да отворимо врата привредницима и осталим факторима који учествују у привредном животу.

–  Чека нас још много посла иако је доста већ урађено. Веома ми је драго што се Београд отвара према Европи и свету. Мислим да у прошлости међународна сарадња Града Београда није била на овом нивоу, јер је ово новост коју смо донели пре четири године када је последњи пут промењена градска власт. Све то даје резултате јер се привредна размена многоструко повећала са сваким градом са којим смо успоставили сарадњу. У наредним месецима нас очекује још сличних сусрета и повезивања са другим градовима, чак и из Азије и можда Јужне Америке, тако да ћемо наставити путем који даје добре резултате – закључио је Никодијевић.