уторак, 13. јун 2017.

Квалитетнији живот особа са инвалидитетом уз помоћ персоналних асистената

Услуга персоналне асистенције обухваћена је системом услуга социјалне заштите Града Београда од 2016. године и у овом тренутку у главном граду има 50 ангажованих персоналних асистената и толико корисника, поручила је данас вршилац дужности секретара за социјалну заштиту Наташа Станисављевић на скупу „Особе са дистрофијом као равноправни грађани” организованом поводом Недеље борбе против дистрофије. 

– Ова важна услуга за особе са телесним инвалидитетом остварује се активностима којима се у зависности од потреба обезбеђује практична помоћ и подршка у области кретања, одржавања личне хигијене и задовољавања основних личних потреба, помоћ при комуникацији, социјалним контактима и друго. Услуге персоналне асистенције доступне су пунолетним лицима са инвалидитетом, са процењеним првим или другим степеном подршке, која остварују право на увећани додатак за туђу негу и помоћ, имају способности за самостално доношење одлука, радно су ангажована или активно укључена у рад различитих удружења – објаснила је она.

Према њеним речима, Град Београд на овај начин потврђује да наставља са пружањем подршке особама са инавлидитетом којима се овом услугом омогућује да воде самосталан и продуктиван живот. 

– Када је реч о развоју ове услуге, она се може развијати искључиво у складу са прописима које доноси надлежно Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а Град Београд ће се и даље, као и до сада, у нормативном смислу кретати у оквиру тих прописа. Персонални асистент ангажован је у раду са једним корисником најмање 20, а највише 40 сати недељно – нагласила је секретарка и додала да према подацима у Србији има 1.800 људи са дистрофијом, док их у Београду има око 700. 

Према њеним речима, Град Београд је финансирао Удружење дистрофичара путем редовних конкурса у 2017. години са 2,9 милиона динара, а путем развојних 1,1 милион динара. 

Наташа Станисављевић је поручила присутнима да су им врата Града Београда отворена и додала да ће град наставити да помаже онима којима је помоћ најпотребнија.

Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјлана питања Владимир Илић рекао је да то министарство у последње три године спроводи бројне активности за особе са дистрофијом. Ове године је организована едукација и актвација деце и младих са дистрофијом ради подизања свести јавности о правима и проблемима, али и афирмације људи са овим обољењем.