уторак, 18. децембар 2018.

Завршен пројекат „Војни пиротехничар у основној школи“

Градска општина Раковица, Централна логистичка база Војске Србије и Црвени крст Раковицa, спровели су заједно са раковичким основним школама пројекат „Војни пиротехничар у основној школи“.

Предавања су спроведена у свих осам основних школа на територији Раковице. Пројекат је подразумевао предавања  ученицима трећих разреда, чији је циљ био да се укаже на опасност од употребе пиротехничких средстава (петарди, ватромета бакљи..) и неексплодираних убојних средстава (бомбе, гранате...). Такође, ученици су имали прилику да науче како да пруже прву помоћ у случају да дође до повреде употребом пиротехнике.

Председник Скупштине ГО Раковица Цвијетин Ђукановић, који је представљао локалну самоуправу на свим предавањима, рекао је да су потребе најмлађих један од приоритета Општине Раковица и да су предавања организована како би се повећала безбедност деце уочи новогодишњих и божићних празника.

Са опасностима употребе пиротехничких средстава ученике су упознали капетан Војске Србије Марко Павловић и потпоручник Владимир Стојиљковић. Ученици су на предавањима између осталог могли да виде многобројне повреде које могу да изазову пиротехничка средства и да чују који су најчешћи начини повређивања.

Предавачи Црвеног крста Раковица објаснили да пиротехничким средствима настају три степена опекотина. За сваки од њих демонстрирана је употреба прве помоћи, где су и сами ученици имали шансу да превију импровизоване ране које су израдили професионални шминкери Црвеног крста Раковица. Осим опекотина, ученицима је демонстрирано превијање главе у случају да дође до повреде ока, док су добили и многе друге квалитетне савете.