четвртак, 20. децембар 2018.

Објављена коначна ранг-листа за прву генерацију талентованих основаца

Фондација за младе таленте Града Београда објавила је коначну ранг-листу за доделу новчаних средстава талентованим ученицима од петог до осмог разреда основних школа са територије Београда, по којој је укупно 57 деце добило једнократна новчана средства. Како је прецизирао заменик градоначелника, укупно је додељно 11.823.154,37 динара бруто.

– Фондација је 14. новембра расписала конкурс ради набавке неопходне опреме на укупан износ од 12 милиона динара. Рок за пријављивање био је до 26. новембра, до када је пристигло укупно 126 пријава. Услове конкурса испунило је 63 деце и исто толико није испунило неки од прописаних услова. Од 63 њих који испуњавају услове конкурса, 57 је основаца којима су одобрена новчана средства према коначној ранг-листи, и то за 24 талентована ученика у области науке, 23 у области уметности и 10 из области спорта – објаснио је Весић.

Ове године новчана средства ради набавке неопходне опреме за даље неговање талента, и то максимум 300.000 динара по кандидату, добили су основци од петог до осмог разреда за куповину музичких инструмената, харфе, клавира, виолине, трубе и других. Научници су добили средства за куповину неопходне литературе, рачунара и рачунарске опреме, док су први пут до сада поред опреме за карате и шах, додељена новчана средства за куповину опреме за гимнастику, стрељаштво и футсал.

– Фондација за младе таленте Града Београда после два успешно спроведена конкурса за талентоване средњошколце 2016. и 2017. године, на којима је новчано помогла 118 деце, ове године први пут је успешно расписала и реализовала конкурс за талентовану децу од петог до осмог разреда основних школа. Тако је још једном показала посвећеност помагању младим талентима који су слабијег материјалног стања, како би развили свој потенцијал. Истовремено, труди се да својим радом унапређује положај деце и младих креирањем услова за напредовање и усавршавање. Научни, уметнички и спортски развој сваког талентованог детета ова фондација је подржала куповином опреме или пружањем новчане подршке ради њиховог учешћа на такмичењима или едукацијама, курсевима и семинарима у иностранству – казао је Весић.

Идеја ове фондације јесте да заједно са Градом Београдом и друштвено одговорним компанијама помаже што већем броју младих, како би добили неопходна новчана средства и могућност да развију и унапреде свој таленат, закључио је Весић.