среда, 26. децембар 2018.

Међугенерацијска солидарност у Дому Карабурма

Чланица Градског већа Елена Билић посетила је данас Дом Карабурма Геронтолошког центра Београд и присуствовала новогодишњој представи коју су ученици Основне школе „Јован Поповић” извели корисницима ове установе, а у оквиру програма „Међугенерацијска солидарност”. 

Елена Билић је рекла да је након дугогодишњег искуства у настави увидела да је интерсекторска сарадња веома важна како би се остварили циљеви васпитања и образовања.

– Град Београд ту сарадњу подржава и решава све проблеме системски. То подразумева не само размену информација, него и овакав вид дружења, окупљања где деца уче од старијих, а старији своје знање могу да пренесу на децу. Са друге стране, корисници неке од установа социјалне заштите, када причамо о пензионерима, можда немају своје унуке, што не значи да немају довољно љубави и пажње коју могу да поклоне неком. Децу на овај начин учимо да је врло важно имати емпатију према старијима и остетити њихове потребе – истакла је Елена Билић и додала да се најбоље учи из праксе и конкретних ситуација.

Према њеним речима, у плану је да овакве акције организујемо и у осталим градским општинама.

– Овде су укључени различити сектори, јер све је повезано, образовање, социјална заштита, здравство. Једно без другог не може и једна област не може да се унапреди ако се не знају проблеми других и ако се паралелно не ради на томе да се ускладе потребе и интереси свих корисника – нагласила је Елена Билић.

Директор Основне школе „Јован Поповић” Иван Ћилeрџић је рекао да се у тој васпитно-образовној установи труде да, поред редовних активности, деци пруже и „онај други део где могу да спознају себе кроз креативност, уметност, спорт али и кроз прикупљање искустава кроз своје одрастање”.

– Искуства  се не могу стећи на бољи начин него од старијих суграђана, зато смо и дошли на идеју да се повежемо са Геронтолошким центром. Имали смо велику подршку, али и велики део идеје од Скупштине града, члана Градског већа Елене Билић, која је била покретач и дала ветар у леђа, али и она карика која је фалила да се цела прича заокружи – навео је Ћилерџић.

Основци су извели ауторску представу „Дружина црног лука”, драмске секције професорке Биљане Кипић. 

Догађају је присуствовао и управник Дома Карабурма Дејан Гигић.