четвртак, 21. октобар 2004.

Градња моста преко Аде Циганлије почиње 2006. године

Мост преко Аде Циганлије од Чукарице до Новог Београда почеће да се гради у пролеће 2006., а биће завршен до 2008. године. Неопходна средства ћемо обезбедити из кредита Европске банке за обнову и развој и градског буџета. Као део унутрашњег магистралног прстена овај мост имаће изузетан значај у реорганизацији друмског саобраћаја у граду  – рекао је градоначелник Београда Ненад Богдановић приликом данашњег састанка са представницима предузећа која ће учествовати на тендеру за изграду идејног решења за мост преко Аде.

Тендерску документацију до сада је откупило 27 потенцијалних пројектаната, од којих и 13 из иностранства. Рок за достављање њихових понуда је 15. децембар. Када буде усвојено идејно решење моста добиће се и одговори на многа важна питања попут оних која се односе на вредност радова, процену утицаја моста на животну средину, израду студије оправданости, а прецизно ће утврдити и све наредне фазе овог посла.

Мост преко Аде биће дугачак око 980 метара и биће намењен колском, пешачком и лаком шинском саобраћају.

– Врло нам је важно да домаће фирме спремно дочекају расписивање тендера за извођача грађевинских радова. Због тога им саветујемо да већ сада размишљају о том послу и почну да праве конзорцијуме, како би били конкурентни свим другим учесницима. У наредних двадесет године у Београду ће се градити још четири моста, па ће квалитетна предузећа имати велике шансе за развој – казао је Богдановић.

Све одлуке у вези са овим важним послом доносиће стручне комисије Скупштине града на чијим је челу академик Никола Хајдин, један од наших најпознатијих експрата за област мостоградње.

Градоначелник Богановић и директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Синиша Николић обишли су заједно са потенцијалним пројектантима локацију будућег моста.