четвртак, 9. новембар 2017.

Младеновић: Парк у центру града од сутра ће понети име „Александров”

Парк од споменика цару Николају Другом Романову до Руског дома од сутра ће понети име „Александров” по истоименом руском ансамблу, најавио је данас заменик градоначелника Андреја Младеновић за РТС.

Он је подсетио да је на иницијативу министра културе Владана Вукосављевића, након трагедије која се десила прошле године када је у авионској несрећи страдало 64 члана ансамбла, Скупштина града почетком године донела одлуку да се овом парку додели име „Александров” по ансамблу који је у нашој земљи гостовао једанаест пута. 

– Ансамбл, односно хор, плесна група и оркестар који има светску славу прославиће ове године 87 година постојања. Нас је задужио великом подршком за време бомбардовања 1999. године – рекао је Младеновић.

Према његовим речима, овај парк у центру Београда до сада није имао формално име и на овај начин Београд и Србија ће се одужити овом ансамблу. 

– Чланови  ансамбла „Александров” и „Станислав Бинички” сутра ће симболично открити спомен-табле које ће се налазити са горење и доње стране парка, а највиши државни званичници ће засадити брезу као симбол новог живота. Руски пријатељи су инсистирали да ово не буде обележавање трагедије, већ новог почетка. Ансамбл је врло брзо обновљен и креће на нову турнеју. После Београда наступаће у Новом Саду, затим Бањалуци и даље у другим светским градовима. Почињу са Србијом, и то је показатељ великог пријатељства које морамо да одржавамо и негујемо. Симболика је и што је овде некада била зграда Руског посланства, ту је и Руски дом – рекао је Младеновић, додајући да ће на овом месту људи моћи да уживају у прелепом парку, али и да се сете једног дивног ансамбла.

Церемонија откривања спомен-табли почеће сутра у 9 часова и то ће бити прилика да Београђани дођу и чују уживо овај славни ансамбл, што је свакако привилегија.