четвртак, 15. новембар 2018.

Београд спремно дочекује новогодишње празнике

Ове године је на 120 локација постављена јавна новогодишња расвета, што је 48 локација више него прошле године. Сваке године унапређујемо и квалитет јавне расвете и број локација на којима се постављају – рекао је помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић гостујући на телевизији Хепи.

Он је истакао да је преостало још седам центара приградских општина Београда када је у питању постављање јавна расвете, што ће убрзо бити решено.

–Обновили смо фонд новогодишњих светиљки и проширили покривеност расвете на веће паркове као што су Трг Славија, Обилићев венац и Ташмајдански парк, Мањеж, Калемегдан и плато испред Храма Св. Саве – рекао је он и додао да је преостало да се настави са трендом проширивања позиционирања новогодишњег осветљења, како би Београд изгледао лепше, не само у центру, већ и у другим деловима града.

Младеновић је истакао да је набављен велики број нових украса и да су новогодишњу расвету добиле и улице које раније нису биле украшене, као што су Вишњичка улица, Устаничка и друге.

– Новогодишња расвета даје не само свечарски утисак већ и добро расположење. Град изгледа много лепше и богатије, тако да не само наши суграђани већ и гости јако лепо реагују на боје и разне облике украса – рекао је он.

Младеновић је истакао да се град обнавља свакодневно и да управо обновљен сквер на углу Улице Милутина Бојића и Палмотићеве то сведочи.
–Кад се тај део града погледа, види се да је добио потпуно нов изглед и да су суграђани задовољни површином која ће им бити уточиште и место за опуштање и дружење – рекао је он и дадао да ће се у том делу града сређивати и фасаде, тако да ће изгледати потпуно другачије у односу на претходне периоде. 

Говорећи о важним одлукама које су одборници изгласали на претходној седници Скупштине Града, Младеновић је подсетио да је град преузео надлежност над свим општинским грађевинским инспекцијама.

–Бескомпромисна борба са дивљом градњом ће допринети да сви који непоштују закон буду адекватно кажњени. Биће предузете одређене мере као што је преузимање надлежности града над свим општинским грађевинским инспекцијама, немогућност нелегализованих објеката да се прикључе на инфраструктуру и рушење бесправних објеката, иако је решење коначно. Такође, биће одузимане лиценце градитељима, као и подношење кривичних пријава за власнике парцела – нагласио је помоћник градоначелника.

Младеновић је подсетио да су одборници изгласали и Одлуку о постављању система јавних бицикала на територији Београда за шта ће бити издвојено три милиона евра.

–Ми данас имамо 83 километра бициклистичке стазе у Београду, а план је да се у наредном периоду изгради још 120 километара, што ће значајно допринети здравом животу суграђана, избацивању тешког саобраћаја из центра, као и повезивању делова града – поручио је Младеновић и додао да ће се изградња вршити у три фазе, тако да ће већ наредне године бити изграђено 50 базних станица за око 500 бицикала.