петак, 16. новембар 2018.

Грејање Београђана поуздано и редовно

Председник Скупштине града Никола Никодијевић, заменик градоначелника Горан Весић и министар рударства и енергетике Александар Антић обишли су данас ЈКП „Београдске електране” и уверили се у стабилност и добро функционисање система даљинског грејања Београда.

Никодијевић је рекао да овај систем стабилно функционише годинама уназад и додао да је кључ за добру грејну сезону предсезона, која траје од марта до септембра, када се врши ревитализација читаве мреже.

– Ове године смо инвестирали више од две милијарде динара у ремонт мреже и прикључке нових корисника. Тамо где је мрежа била најрањивија, Миљаковац, Коњарник, Мали Мокри Луг, извршен је ремонт, а реконтрукција и повећање капацитета је завршено на магистралном топловоду од електране „Нови Београд”. Тако да сада десно од ауто-пута можемо да вршимо искључивање индивидуалних котларница, пре свега на Сењаку, Партизановом и Звездином стадиону, и да очекујемо нове прикључке на нашу мрежу, али и да до 2021. године угасимо све индивидуалне котларнице, највеће загађиваче у Београду – појаснио је Никодијевић.

Према његовим речима, „Београдске електране” имају довољно гаса, угља и мазута, а оно што ову електрану разликује од других у Србији јесте то што у случају екстремних ситуација оне могу да пређу са једног на друго гориво и да буду испомоћ осталим градовима.

– Мали број жалби показује да смо урадили добру предсезону, а највећи број жалби се односи на индивидуалне поправке, без консултовања стручњака. Апелујемо на суграђане да консултују стручњаке из „Београдских електрана”. У случају ниских температура, које за сада нису најављене, режим грејања можемо мењати – нагласио је Никодијевић.

Весић је рекао да је Београд потпуно спреман за предстојећу зиму и да су „Београдске електране” снабдевене свим енергентима.

– У престоници се греје око 310.000 станова, што је половина свих станова и кућа у граду, око 17 милиона квадратних метара стамбеног простора и око четири милиона квадратних метара пословног простора. „Београдске електране” су снабдевене свим енергентима, троши се 90 одсто гаса и око 10 процената угља, али са тенденцијом да се угаљ избацује из употребе – појаснио је Весић и додао да је циљ ове изненадне посете електранама био да се провери да ли све добро функционише јер предстоји период хладних дана.

Како је навео, у последњих месец дана на 310.000 корисника било је 308 жалби, што показује да систем добро функционише. Дежурне екипе спремне су да отклоне кварове тамо где је неопходно како би грађани имали уредно грејање, истакао је Весић. 

Заменик градоначелника казао је да топлане немају дуговања за гас, а да Град Београд нема никаква дуговања „Београдским електранама” и додао да је 2013. године, у време почетка рада Привременог органа, Београд овом предузећу дуговао три и по милијарде динара за субвенционисано плаћање грејања. Тада су, навео је он, и топлане дуговале „Србијагасу” око три милијарде динара за испоручен гас.

Према његовим речима, захваљујући Влади Републике Србије и председнику Вучићу, као и министру Антићу, наредне године ће почети реализација пројекта топлодалековода Обреновац–Београд. 

– Он ће обезбедити да се користи пара из Тента и да се смањи потрошња гаса за трећину, односно да се читав Нови Београд и Земун греју на тај начин. То је велики пројекат, који не бисмо могли да остваримо без учешћа Владе Србије – истакао је Весић.

Министар Антић поновио је да су „Београдске електране” у постпуности спремне за грејну сезону и хладне дане.

– Ремонти су извршени, све припреме су реализоване, снабевање свим кључним енергентима је стабилно. Овај добро обављен посао кључан је не само за Београђане већ и за грађане читаве Србије, јер су „Београдске електране”, као једна од најзначајнијих енергетских компнанија, капитално важне и за укнупну енергетску стбилност земље – рекао је Антић и додао да је 60 топлана у осталим градовима и општинама Србије у потпуности спремно за предстојеће хладне дане.

Према његовим речима, подземно складиште гаса Банатски двор је пуно и има 450 милиона метара кубних гаса, а залихе осталих енергената има такође на задовољавајућем нивоу. Грађани Србије могу да очекују поптуно стабилну сезону, са стабилним радом свих топлана и енергетских компанија, закључио је Антић.