понедељак, 21. јануар 2019.

Секретаријат за социјалну заштиту наставља са подршком удружењима

Секретаријат за социјалну заштиту Градске управе Града Београда објавио је два јавна конкурса – јавни конкурс за финансирање програма које реализују удружења из области заштите особа са инвалидитетом на територији града Београда у периоду април 2019. – март 2020. године и јавни конкурс за финансирање програма које реализују удружења из области борачко-инвалидске заштите на територији града Београда у периоду април 2019. – март 2020. године, саопштено је из овог секретаријата.  

– Секретаријат за социјалну заштиту остварује континуирану сарадњу са цивилним сектором, путем јавних конкурса подржава рад удружења из ових области обезбеђујући финансијска средства за реализацију њихових активности. Циљ конкурса из области борачко-инвалидске заштите јесте унапређење квалитета живота бораца, ветерана, војних инвалида рата и породица палих бораца, као и неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Град пружа подршку удружењима за реализацију програма који унапређују положај чланова удружења – особа са инвалидитетом и њихових породица пружањем подршке у остваривању права из различитих области и стварањем једнаких могућности за што самосталнији живот и социјалну укљученост –  истакла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Финансијска средства за реализацију ових конкурса обезбеђена су из буџета Града Београда, а за наведене намене опредељено је 68.000.000 динара, што је скоро 21,5 више у односу на 2018. годину. 

– Увећањем планираних средства за јавне конкурсе за програме из области заштите особа са инвалидитетом и борачко-инвалидске заштите, као и за пројекте из области социјалне заштите омогућено је увећање буџета за појединачне програме и пројекте, а самим тим смо омогућили да већи број удружења добије средства по конкурсу. У 2019. години је опредељено преко 30 процената више, односно 30 милиона више за активности и програме из ових области у односу на период пре четири године – додала је секретарка. 

Град Београд ће, као и до сада, обезбедити услове за координисано и контролисано повезивање активности свих релевантних актера у систему заштите, како би на најбољи могући начин могао да одговори на потребе ове категорије становништва.