среда, 17. април 2019.

Радојичић: Поносни смо на бициклистичку трку Београд–Бањалука

Међународна бициклистичка трка Београд–Бањалука стартује са 180 такмичара из 30 земаља данас у 18 сати испред Храма Светог Саве. Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да 13. међународна бициклистичка трка доказује сјајну сарадњу и организациону способност јединица локалних самоуправа Републике Србије и Републике Српске, у циљу промоције важности спорта и пријатељства двеју држава.

– Граду Београду је велика част што је пружио покровитељство трци која ове године предстваља квалификације за Олимпијске игре у Токију 2020. и која може да стане раме уз раме са светским тркама попут  „Тоur dе Frаncе” и „Girо Itаliа”. Као градоначелник поносан сам јер ће 180 такмичара из 30 земаља света кренути са улица наше престонице. Сматрам да је то сјајна прилика за промоцију Београда као туристичке дестинације коју годишње посети преко милион туриста. Такође сам поносан на чињеницу да у трци учествује репрезентација Србије, знајући да је реч о успешним, способним и пожртвованим појединцима и уиграном тиму – навео је Радојичић. 

Београд је, према његовим речима, у свету препознат као град спорта и спортских манифестација који даје снажну подршку спортистима, било да је реч о рекреативцима или професионалним такмичарима. 

– Као градоначелник и као лекар знам колико је спорт важан за здрав и дуговечан живот. Бициклизам је посебан јер је он и више од спорта, стога се Град Београд уређењем своје инфраструктуре, изградњом бициклистичких стаза и паркинга за бицикле труди да популарише и истакне бицикл, не само као средство за рекреацију већ и као превозно средство које је еколошки прихватљивије и исплативије од моторних возила – рекао је градоначелник. 

Он је захвалио Граду Бањалуци, са градоначелником Игором Радојичићем на челу, који препознаје значај сарадње са Градом Београдом. Међународна бициклистичка трка Београд–Бањалука, како је истакао, предстваља симбол подршке Републике Србије нашем народу са друге стране Дрине. 

– Одржавање ове спортске манифестације, поред поруке о значају спорта, има и шири друштвени значај јер у овим турбулентим временима истиче се важност повезивања и заједништва са нашим сународницима у Републици Српској – истакао је Зоран Радојичић. 

Он је такмичарима пожелео пуно среће и успеха, а љубитеље двоточкаша позвао да данас подрже и испрате такмичаре у овој узбудљивој авантури.