уторак, 18. јун 2019.

Радојичић поздравио учеснике финалног турнира Светске лиге у ватерполу

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић присуствовао је вечерас свечаном отварању финалног турнира Светске лиге у ватерполу који се до 23. јуна одржава у Београду. На отвореном базену Ташмајдан, Радојичић је истакао да му велико задовољство и част представља што се финале Светске лиге одржава у Београду. 

– За шест дана, колико траје такмичење, Београд ће још једном у свет послати слику спортског духа и заједништва, али и показати да је град спортских манифестација. Турнир Светске лиге је изузетно значајан. Ово је велики изазов за све реперезентације, као и за нашу земљу, с обзиром на то да ће победника директно квалификовати за Олимпијске игре у Токију. То је још један мотив играчима да дају све од себе бранећи боје своје земље. Ово је уједно и сјајна прилика за промоцију Београда као туристичке дестинације, коју посети преко милион туриста годишње, јер ватерполо тимови који ће се такмичити у Београду и публика овог турнира долазе из осам светских земаља – указао је Радојичић. 

Он је упутио добродошлицу такмичарима, навијачима и гостима наше престонице и пожелео им да дане Светске лиге у Београду лепо проведу и да уживају у такмичењу. Такође је изразио очекивање да ће главни град Србије и овај пут бити добар домаћин. 

– Београд је престоница ватерпола. Ми смо народ који зна да цени врхунски ватерполо и то је разлог више што смо домаћини овог великог такмичења – истакао је градоначелник. 

Он је позвао грађане да навијају и свим такмичарима пожелео срећу. 

– Знам колико нашем тиму значи то што игра пред домаћом публиком. Позитивна енергија и безрезервна подршка које смо до сада слали са трибина када су наши спортисти играли за боје Србије су фасцинантне и показале се као веома битне за тим. Навијањем ћемо поручити колико ценимо спорт и српски ватерполо, а уједно ћемо показати и јединство, по којем смо познати када игра национални тим. Свим такмичарима желим пуно среће и да на најбољи могући начин искористе своје потенцијале и енергију уложену у припреме – навео је Радојичић и подсетио да је репрезентација Србије чак девет пута побеђивала на овом такмичењу, као и да је најуспешнија селекција у Светској лиги.

Председник Ватерполо савеза Србије Виктор Јеленић подсетио је да је Србија трећи пут домаћин овог такмичења. 

– Уз помоћ Владе Републике Србије, Министарства омладине и спорта и Града Београда учинили смо све што можемо да будемо добри домаћини, достојни нашег угледа и имена. Да пружимо максималну организацију и квалитетне услове учесницима и посетиоцима – истакао је Јеленић. 

Он је подсетио да ће се победник овогодишње Светке лиге директно квалификовати на Олимпијске игре 2020. године и изразио очекивање да ће то бити селекција Србије.  

Представник Међународне пливачке федерације (ФИНА) Андреј Круков је исказао је захвалност Ватерполо савезу Србије и Граду Београду на организацији такмичења на коме су се окупиле најбоље светске селекције. Он је подвукао да Србија има веома дугу ватерполо традицију и пожелео учесницима и посетиоцима да уживају у данима Светске лиге.