среда, 19. јун 2019.

Весић на састанку Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ и Србије у Бриселу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић налази се у Бриселу где присуствује састанку Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Републике Србије. 

Весић ће данас говорити у оквиру пленарне сесије „Дани проширења” која ће бити састављена од две панел-дебате у организацији Комитета региона Европске уније. Теме пленарне сесије су политика проширења, динамике и стабилизације, правни оквир као основа за развој локалних самоуправа, регионална повезаност, као и Извештај ЕУ о напретку Републике Србије у процесу европских интеграција.   

Заменик градоначелника Београда Горан Весић ће говорити у оквиру првог панела на тему „Правни оквир као основ за развој главног града”. Весић ће представити измене и допуне Закона о главном граду који је недавно усвојила Народна скупштина Републике Србије као нацрт новог Статута Града Београда. Основне одлике ова два правна документа су децентрализација власти, олакшан приступ јавним сервисима и веће учешће грађана у доношењу одлука.

Са Гораном Весићем у делегацији Београда су заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић и Недељко Радосављевић, директор Канцеларије за младе Града Београда.

Заједнички консултативни одбор је једно од тела за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању између Европске уније и њених држава чланица са једне стране и Републике Србије са друге стране. Састављен је од представника Комитета региона Европске уније и локалних и регионалних органа власти у Републици Србији (по седам чланова са српске и европске стране) са задатком да помогне у промовисању дијалога и сарадње између локалних и регионалних власти у ЕУ и Србији и представља место за припрему регионалних и локалних власти Републике Србије за учешће у раду Комитета региона по ступању у чланство Европске уније.

Весић је недавно боравио у Бриселу и најавио оснивање канцеларије Града Београда у престоници Европске уније.