среда, 19. јун 2019.

Весић представио у Бриселу нови статут Београда

Заменик градоначелника Београда Горан Весић управо је завршио обраћање на сесији „Дани проширења” у оквиру седнице Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европске уније и Србије којa се одржава данас у Бриселу. Весић је говорио о недавно усвојеним изменама и допунама Закона о главном граду и нацрту новог статута Града Београда.

Он је рекао да ће ова стратешка документа у наредним годинама утицати на даљи развој града и омогућити становницима Београда квалитетнији сервис.

Весић је критиковао измене Закона о главном граду из 2007. и Статута Града Београда из 2011. године јер је Београд непотребно централизован. 

– Зато смо ове године приступили измени ових докумената како бисмо постигли да се одлуке доносе тамо где грађани живе, а да им за спровођење одлука и задовољење потреба на располагању буду значајно већи буџети. Карактер ових аката одређен је чињеницом да је Србија у статусу кандидата за приступање Европској унији, да је отворено 16, од укупно 35 поглавља, а да су два затворена и да Влада Републике Србије реформе спроводи на тековинама ЕУ – рекао је Весић и додао да се управо зато и Закон о главном граду води једним од кључних начела, начелом супсидијарности које је дефинисано у члану 5. Уговора о Европској унији од 7. фебруара 1992. године. 

Према његовим речима, овим законом Београд је пренео на градске општине низ овлашћења. 

– Између осталог, то су области издавања грађевинских дозвола, просторног планирања, подстицања наталитета, дечије заштите, културе, спорта, образовања, јавних комуналних предузећа, пољопривреде и заштите животне средине – казао је заменик градоначелника Београда. 

Он је додао да је променама Статута из 2011. године значајно нарушена аутономија београдских општина, што је довело до тога да грађани буду онемогућени да своја права остварују на подручјима у којима живе и тиме су наши претходници удаљили Београд од тековина ЕУ.

Весић је нагласио да садашња власт ту политику својих претходника мења и да децентрализација Београда неће бити завршена пребацивањем одређених надлежности на општине, већ ће оне бити у обавези да у свим већим насељима оснивају услужне центре.  

– Формирањем информативно-услужних центара у насељима у оквиру општина, грађани ће убудуће све сервисе – општинске, градске и многе републичке имати у свом непосредном окружењу. Истовремено, општинама ће бити омогућено да формирају месне заједнице и на тај начин грађани директно учествују у доношењу одлука – поручио је заменик градоначелника.

Како је рекао, све ово Град Београд ради у циљу веће децентрализације која представља кључну компоненту, између осталог, у процесу ЕУ интеграција.  

– Јачање локалних самоуправа и градских општина, то јест њихових административних и других капацитета предуслов су за преузимање и административних и других обавеза које проистичу из чланства у ЕУ – поручио је Весић и додао да је познато да се више од 70 одсто прописа Европске уније спроводи на локалном нивоу. 

На крају излагања, Весић је рекао да му је драго да данас у Бриселу, срцу Европе, има прилику да представи ове напоре и да покаже да садашња српска власт доноси европске законе за разлику од претходне, чије је деловање било антиевропско иако су се декларативно залагали за ЕУ.