среда, 19. јун 2019.

Радови у вртићима и школама вредни милијарду динара

Вредност грађевинских радова у београдским вртићима и школама у овом тренутку износи више од милијарду динара, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Град инвестира у школе и вртиће јер желимо што боље услове за нашу децу – рекао је Гак гостујућу на Студију Б.

Он је рекао да је конкурс за место у београдским вртићима при крају, будући да се чека да још Нови Београд заврши разматрање пристиглих жалби родитеља.

– Родитељи су искористили могућност жалби и око 1.500 је решено у корист родитеља – поручио је Гак.

Он је истакао да се предшколске установе обраћају овом секретаријату за одобравање додатних 20 одсто проширења капацитета што ће, како је рекао, бити одобрено свима где долазност показује да је то могуће.

– Ту могућност користимо будући да је просечна долазност деце у вртићима до 60 одсто – поручио је Гак и додао да ће, осим тога, бити отворена и нова места у вртићима градњом, адаптацијом и проширивањем капацитета.

Гак је рекао и да систем субвенционисања боравка деце у приватним вртићима функционише без проблема.

– Град има новца, рефундација је редовна, најкасније до 20. у месецу предшколске установе издају одбијенице без чекања – рекао је Гак.

Он је истакао да је родитељима исплаћено од почетка примене ове одлуке Града Београда до данас осам милијарди динара.

– То је најконкретнија помоћ коју је било која јединица локалне самоуправе пружила грађанима – рекао је Гак.

Он је додао да очекује да већ у септембру Град Београд буде град без листе чекања за децу која имају приоритет при упису, као што су деца запослених родитеља, редовних студената, деца из осетљивих категорија.

– Сматрамо да свако дете треба да буде уписано у вртић – закључио је Гак.