петак, 19. јул 2019.

Весић: Захвалност радницима ЕДБ-а за пожртвованост током поплава на левој обали Дунава

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас трафостаницу Борча која је, иако поплављена током непогода, континуирано снабдевала електричном енергијом становнике леве обале Дунава. Догађају су присуствовали Милорад Грчић, в.д директора ЈП „Електропривреда Србије”, Бојан Атлагић, в.д. директора ЕПС Дистрибуције, Радисав Урошевић, директор техничког система ЕПС Дистрибуције, као и представници Општине Палилула. 

Весић је овом приликом захвалио представницима „Електропривреде Србије” на великом послу који су урадили током непогоде и подсетио да је тада за око 45 минута пало 104 литра воде по квадратном метру, а да грађани ниједног тренутка нису били без струје.

– Подземне воде су у трафостаницама и даље високе, али не као током поплаве. Зато, када је председник Александар Вучић најавио да ћемо урадити канализацију, то није важно само за грађане већ и за функционисање електросистема, електропривреду Србије, за привреду и оне који граде и улажу у овај део града – рекао је Весић.

Он је додао да запослени у електросистему чине све да и у оваквим условима људи имају снабдевање електричном енергијом.

– Сви заједно радимо како би људима који овде живе, а којих је око 150.000, било боље, како би имали живот који приличи 21. веку. Овде је регистровано око 40.000 бројила, а насеље последњих година убрзано расте. Електросистем не функционише сам од себе, већ је све то повезано и радници електропривреде дају све од себе како не би било прекида у електроснабдевању – рекао је Весић.

Милорад Грчић, в.д директора ЈП „Електропривреда Србије”, истакао је да је ова трафостаница била веома угрожена током поплаве. 

– Захваљујући људима који раде у „Електродистрибуцији”, ова трафостаница је непрекидно била под напоном. Радити у трафостаници под напоном подразумева, пре свега, висок ниво искуства, али исто тако и јак мотив да се помаже суграђанима. Великим напорима и тимским радом успели смо да одржимо све црпне станице и напон у свим објектима, а радници су својим пожртвовањем доказали да могу да победе сваку кризну ситуацију када имају јак мотив – рекао је Грчић. 

Он је додао да је сада започет ремонт и санација трафостанице, која подразумева комплетно чишћење и замену појединих делова, те да су технички канали и даље пуни подземних вода што додатно отежава одржање напона у свим трафостаницама.