недеља, 20. октобар 2019.

Градоначелник Радојичић на отварању 64. Међународног сајма књига у Београду

Сајам књига у Београду је још једна прилика да се издавачи, писци и читалачка публика сусретну, размене искуства и мисли о књигама, истакао је градоначелник Београда, проф. др Зоран Радојичић вечерас на отварању 64. Међународног сајма књига у Београду. 

Обраћајући се на отварању Египатског штанда – земље домаћина овогодишњег сајма књига, градоначелник Радојичић је у име Града Београда и у своје лично име пожелео добродошлицу свим гостима, учесницима и посетиоцима.

– Верујем да ће и ове године посета бити на нивоу прошлогодишње, када је било око 200.000 посетилаца. Посебно ме радује што на Београдском сајму видимо младе људе, јер је у време електронских књига и модерних технологија контакт са традиционалном књигом јако важан – указао је Радојичић.

Он је изразио задовољство јер је данас имао прилику да се обрати на отварању Египатског штанда и истакао добре односе Египта и Србије. 

– Прошле године смо обележили 110 година дипломатских односа између две земље и ово је још једна прилика да се културе наших народи боље упознају. Посетиоци сајма ће имати приику да упознају огромну културу и традицију коју Египат баштини. Такође и да се упознају са плејадом египатских писаца који су цењени у свету – истакао је Радојичић.

Он је захвалио египатским пријатељима на указаном гостопримству београдским књижевницима на Сајму књига у Каиру и позвао Београђане и госте сајма да посете штанд Арапске Републике Египта.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић пожелео је добродошлицу гостима из Египта, истичући да увек ваља подсетити на импозантну историју египатске цивилизације.

– Египат и Србија имају шта да понуде једна другој. То су пријатељске земље и два народа који су се у тешким изазовима топло разумели, препознавали и преко узбурканих токова историје пружали руке једни другима – указао је Вукосављевић.

Министарка културе Египта Инес Абдел Дајем захвалила је на указаном поверењу и најавила да ће египатско присуство на Сајму књига у Београду показати стваралачке покрете из те земље. Такође, како је истакла, и настојање Египта да упозна друге културе и успостави цивилизацијски дијалог ради пружања подршке највећим људским вредностима.

Књижевник и председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић подсетио je, приликом свечаног отварања 64. Међународног сајма књига у Београду, да Србија ове године прославља осам векова аутокефалности Српске православне цркве и да је Сајам књига круна те прославе.

У име земље почасног госта говорио је и директор Међународног сајма књига у Каиру Хаитам Ал Хај Али. Он је истакао да је Египат стара цивилизација која верује у моћ књиге и да шаље топле поздраве са Нила свим љубитељима књиге у Србији.

Свечаном догађају су присуствовали члан Градског већа Града Београда проф. др Фадиљ Еминовић, градски секретар за културу Иван Карл, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли. 

Капије сајма за посетиоце отворене су данас у 10 сати, а под слоганом „Писмо = глава” до 27. октобра у програмима Сајма књига представиће се 500 директних издавача, од којих 60 долази из иностранства.