понедељак, 23. мај 2022.

Весић: У неколико протеклих месеци у Београду уклоњено сто „дивљих” депонија

Заменик градоначелника Горан Весић, у оквиру акције „Проблем мање”, обишао је радове на уклањању депоније у Булевару ослобођења на општини Вождовац. Он је том приликом рекао да је Град у неколико протеклих месеци уклонио око сто „дивљих” депонија.

– Ово је једна од њих, налази се у урбаном делу Вождовца, у Булевару ослобођења, а настала је тако што су неки наши несавесни суграђани овде бацали смеће. Ми, нажалост, имамо таквих примера свуда по граду, али и када уклонимо неку депонију немамо гаранцију да се за неколико месеци неће створити нова. У том случају поново трошимо паре из буџета да ту депонију уклонимо – рекао је Весић.

Он je нагласио да је неопходно да се промене законски прописи, на којима Град инсистира, те да казне буду много веће за оне који праве депоније.

– Тражимо да казне буду најмање милион динара, те да се онима који поново бацају смеће одузме возило. Такође, инсистирамо на томе да се код добијања употребне дозволе од инвеститора тражи доказ о кретању грађевинског отпада. Тако ћемо решити највећи проблем „дивљег” отпада, а самим тим и штедети паре које можемо да уложимо у друге ствари које су важне за чистоћу града. Верујем да ће нова влада прихвати наше предлоге и тиме системски решити овај проблем, а до тад на пријаве грађана чистићемо „дивље” депоније – поручио је Весић.

Председница општине Вождовац Ивана Томић Илић истакла је да се по пријави грађана који живе у том делу Вождовца одмах реаговало и почело са уклањањем „дивље” депоније. 

– Веома је важно да грађани учествују у уклањању нелегалних депонија тако што ће пријавити места на којима се отпад налази, а општина ће одмах реаговати. На овом месту ће вероватно на предлог заменика градоначелника бити изграђен парк, што овај, а и сваки део Вождовца, заслужује – рекла је Ивана Томић Илић.

Директор Јавног комуналног предузећа „Градска чистоћа” Марко Попадић је истакао да ће ова депонија бити уклоњена до краја сутрашњег дана и уједно апеловао на све суграђане да не стварају „дивље” депоније, а да новац који се улаже у чишћење депонија може бити уложен у друге, корисније ствари за грађане.

Догађају је присуствовао и Дарко Главаш, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.