четвртак, 23. јун 2016.

Никодијевић: Крајњи рок за конституисање Скупштине Градске општине Врачар истиче у поноћ 25. јуна

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић дао је мишљење у вези са крајњим роком за конституисање Скупштине Градске општине Врачар, а на захтев одборника Скупштине Врачара Марка Мандића.

Мишљење председника Скупштине града Николе Никодијевића преносимо у целости

Крајњи рок за конституисање Скупштине Градске општине Врачар истиче у поноћ 25. јуна 2016. године.

Поводом Вашег захтева од 20. јуна 2016. године, којим тражите мишљење у вези са применом поједених одредаба Статута Града Београда („Службени лист града Београда“, бр. 39/08, 6/10 и 23/13 и „Службени гласник РС“, број 7/16 – Одлука Уставног суда), указујемо да је чланом 95. став 1. Статута утврђено да, ако се у градској општини после спроведених избора не конституише скупштина у року од два месеца од објављивања резултата избора, Скупштина града именује привремени орган, који обавља текуће и неодложне послове из надлежности скупштине и извршних органа градске општине. 

У „Службеном листу града Београда“, број 34 од 25. априла, објављен је Записник о раду Изборне комисије Градске општине Врачар на утврђивању резултата избора за одборнике Скупштине Градске општине Врачар, одржане 24. априла 2016. године и тај дан се сматра објављивањем резултата избора у смислу члана 95. Статута Града Београда.

Како се рок који је утврђен на месеце завршава истеком оног дана месеца који по свом броју одговара дану у који пада догађај од ког се рачуна трајање рока, рок за конституисање Скупштине Градске општине Врачар истиче у поноћ 25. јуна 2016. године.

Имајући у виду наведено, уколико се Скупштина Градске општине Врачар не конституише до 25. јуна 2016. године у 24.00 часова, Скупштина града има овлашћење да именује привремени орган у градској општини Врачар.

У том случају, у складу са чланом 95. став. 2. Статута Града Београда, председник Скупштине Београда донеће одлуку о расписивању нових избора за Скупштину Градске општине Врачар у року од месец дана од дана одређеног за конституисање скупштине.