петак, 24. јун 2016.

Културна ревитализација Палилуле у сусрет јубилеју Библиотеке „Милутин Бојић“

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић одржала је данас радни састанак са представницима градских библиотека и Секретаријата за културу на коме је, између осталог, било речи о иницијативи Секретаријата за социјалну заштиту, Библиотеке града Београда и Скупштине града за бесплатно чланство деце свих школских установа, затим деце без родитељског старања, деце из прихватилишта, хранитељских породица, као и одраслих из социјално угрожених категорија.

– Недопустиво је да поједине општине Београда немају развијенији културни садржај, као што је то случај са општином Палилула. Скупштина града је одлучила да снажно подржи сваки предлог пројекта који би се бавио обогаћивањем културних садржаја како на Палилули тако и на свим београдским општинама на којима постоји потреба за сличним пројектима, а у договору са надлежним институцијама и у складу са законима – нагласила је Андреа Радуловић.

Радуловићева је изразила задовољство изванредном сарадњом са директорком Библиотеке града Јасмином Нинков, која је на састанку изнела низ предлога и информација од изузетне важности и значаја за културу Београда.

– Библиотека града настоји да буде културни сервис свих грађана, од оних најмлађих до најстаријих, на свим територијама Београда подједнако, укључујући и мреже библиотека које нису у саставу Библиотеке града, а то су оне са општина Палилула, Лазаревац и Младеновац. Захваљујући подршци Скупштине града окончана је прва иницијатива потписивања споразума са свим предшколским установама – казала је Јасмина Нинков и нагласила да ће сви родитељи који буду уписали децу у вртић бити обавештени о томе да она имају право да потпуно бесплатно користе библиотеке, као и сва деца која заврше предшколске установе и први разред основне школе.

На иницијативу Секретаријата за социјалну заштиту, Скупштине Београда и Библиотеке града у плану је реализација пројекта који би омогућио деци ван школских установа, деци из хранитељских породица, домова за децу без родитељског старања и свих облика социјалног старања, да бесплатно користе ресурсе и садржаје београдских библиотека. Ова иницијатива би подразумевала бесплатно чланство деце у библиотекама, као и одраслих са лошијим социјалним статусом. 

– Град Београд финансира Библиотеку града Београда, и као сто одсто финансирана установа ми смо дужни да сваком нашем суграђанину, који је у неком социјалном проблему, омогућимо право на коришћење ресурса библиотеке – нагласила је директорка Библиотеке града Нинков и навела да је установа на чијем је челу то практиковала и до сада, али да ће од сада уз помоћ Скупштине града ова пракса бити доведена на виши ниво, а грађани имати лакши и бржи приступ информацијама.

На састанку је такође разматрана и важна иницијатива представника Библиотеке „Милутин Бојић“, која ускоро слави два јубилеја – 60 година од оснивања и 100 година од рођења Милутина Бојића.

– Будући да Библиотека „Милутин Бојић“ ускоро слави два јубилеја, Београд жели да на неки начин учествује у њиховом обележавању тако што ће помоћи да се та значајна институција културе уреди, оплемени и обогати ширењем мреже на територији општине Палилула. Пре свега је недопустиво да једна овако важна културна институција годинама нема уређен прилаз, па је овим састанком покренута иницијатива да се, у договору са надлежним градским институцијама, уреди приступни плато испред улаза у матично одељење библиотеке – казала је Радуловићева и истакла да је осим уређења прилаза у плану и уређење дворишта библиотеке, то јест прве летње читаонице коју би Београд добио. 

Како је Радуловићева навела, ова читаоница би била права градска културна оаза како за најмлађе тако и за старије љубитеље књига, односно амбијент који би својим изгледом и садржајем пре свега утицао на најмлађе да заволе књигу и читање. 

– Данашњим састанком утврђено је и неколико нацрта предлога за културне пројекте којима би се формирали и већи огранци Библиотеке „Милутин Бојић“ у насељима Карабурма и Борча, од којих би се онај на Карабурми формирао и у прву установу културе у том великом насељу – нагласила је Радуловићева. 

Директор Библиотеке „Милутин Бојић“ Јовица Кртинић изразио је задовољство састанком који је, како је навео, био изузетно значајан пре свега за покретање културне ревитализације запостављених делова једне велике општине каква је Палилула. Према његовим речима, у претходним годинама надлежне институције на Палилули нису имале нарочитог разумевања за покретање сличних иницијатива што се, на обострано задовољство, данас променило, те градска и нова општинска власт на Палилула с пуном пажњом приступају културним пројектима који су од изузетног значаја не само за ту општину већ и за цео Београд.

Састанку су присуствовали и помоћник секретара за културу Андрија Бојанић и представници Секретаријата за културу Милена Николић и Јован Јовановић.