петак, 24. јун 2016.

Отворен Фестивал кинеске културе 2016. у Кући краља Петра I

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић свечано је вечерас отворио Фестивал кинеске културе 2016. у Кући краља Петра I и том приликом истакао да је то добра прилика за сумирање свега урађеног до сада на плану јачања сарадње Србије и Кине.

Удружење "Pro Concordatia Populorum" и Асоцијација кинеских привредника у Србији организовали су у оквиру Фестивала кинеске културе 2016. свечани пословни коктел за кинеске и српске компаније. Окупљање је, како је речено, организовано у духу пријатељске сарадње и недавне посете кинеског председника Србији.

Том приликом речено је да кинески привредници чине напоре у циљу унапређења односа две земље те да се надају да ће досадашње економске везе још јачати и развијати се.

Андреја Младеновић је подсетио да су у последњих годину и по дана организоване значајне посете Србији како председника Кине, тако и премијера, и заменика премијера.

– Привилегија је то што су одлучили да посете нашу земљу и не смемо да не оправдамо поверење. Град Београд и Пекинг имају потписан уговор о сарадњи, што је важно за јачање билатералне сарадње Србије и Кине. Београд је спреман да буде партнер и допринесе јачању плодне сарадње две земље. Важно је не само да се привуче кинески капитал већ и да се наши производи у што већем проценту пласирају на кинеско тржиште – рекао је Младеновић и додао да се град нада и даље доброј пословној и привредној сарадњи.

Председница скупштинског одбора за привреду Александра Томић рекла је да је парламентарна сарадња отворила врата и за привредну и културну сарадњу и додала да нас убудуће тек чекају велике ствари у оквиру те сарадње.

Овом догађају присуствовали су представници кинеских компанија заступљених на српском тржишту, њихови директори, представници Амбасаде НР Кине, као и представници српских компанија. Уз дружење, представљени су пројекти које заједнички реализују.