петак, 22. јул 2016.

Никодијевић: Јавно-приватним партнерством до бољег јавног превоза

Грађани у приградским општинама ће, захваљујући јавно-приватном партнерству, добити много бољи превоз, већи број линија и полазака, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић гостујући на ТВ Пинк.

Он је прецизирао да јавно-приватно партнерство није било какав однос града и државе са приватним капиталом, већ потпуно нова институција где се удружују приватни и јавни интереси и  стављају у службу ресурса за који недостају средства. 

– То је својеврсна замена за подизање кредита и због тога је донета одлука Скупштине града да се приватно партнерство укључи у јавни превоз. За грађане је важно да код јавно-приватног партнерства град прописује услове које сматра да су добри за њих. Грађани у приградским општинама на овај начин добиће много бољи превоз, већи број линија и полазака, а прописано је да аутобуси не могу да буду стари, да морају да имају климу и камере – рекао је Никодијевић.

Он је подсетио да је по доласку нова власт затекла чак 90 одсто возила без климе, због чега се постепено ради на решавању овог проблема. 
Нажалост, навео је Никодијевић, улагања у јавни превоз зависе од наплате карата, а према садашњим подацима чак 200.000 људи дневно не плаћа превоз. 

Када је реч о проблемима са Комуналном полицијом на коју се грађани жале, Никодијевић је подсетио и да су често грађани ти који их позивају због нереда у свом окружењу.

– Прописи и закони постоје за све нас и сви морамо да их се придржавамо. Комунална полиција има своје надлежности, али ако дође до њиховог прекорачења,  ту смо да истражимо и санкционишемо. Нико није амнестиран од тога, јер управо због тога што раде у име државе морају свом послу да приступају са посебном пажњом и одговорношћу – нагласио је Никодијевић.

Он је додао да у граду нема летње паузе и да се ради 365 дана у години.

Само из буџета инвестиције износе више од 24 милијарде динара и зато ће Београд за две године изгледати као прва модерна европска престоница, рекао је на крају  Никола Никодијевић.