петак, 22. јул 2016.

Финансијска подршка „Лукоила” и Града Београда за наставак обнове ДКЦ-а

Заменик градоначелника Андреја Младеновић, генерални директор компаније „Лукоил Србија” Андреј Михајлович Куку и директор Дечјег културног центра Драган Марић потписали су данас у Старом двору уговор о финансијској подршци за реализацију пројекта реконструкције тог културног центра. Догађају је присуствовао и градски менаџер Горан Весић.

Младеновић је рекао да је потписан уговор у вредности од десет милиона динара, а Град Београд улаже још милион динара, колико је потребно за реализацију друге фазе реконструкције. 

– Уговор је плод добре и квалитетне сарадње града и „Лукоила”. Дечји културни центар постоји од 1952. године, основао га је Град Београд, и од тада није било улагања у тај објекат. У овој установи одржава се велики број важних манифестација, а једна од њих је и Радост Европе. Ово је велика помоћ компаније која је препознала значај установе где централно место имају деца. Ми смо до сада имали неколико уговора, па је тако компанија „Лукоил” ове године заједно са Градом Београдом учествовала и помогла одржавање Феста, Фестивала документарног и краткометражног филма, изложбу „Наше благо”, као и мултимедијални пројекат „Негујмо српски језик” – истакао је Младеновић.

Он је захвалио компанији „Лукоил” која је препознала значај улагања, што показује њихову „велику одговорност и свест да се сваки динар који се уложи у културу и образовање вишеструко враћа”. То је пример, додао је Младеновић, и другим компанијама да се укључе у овакве програме помоћи.
Андреј Михајлович Куку казао је да је данас направљен још један корак у развоју сарадње те компаније и Града Београда.

– Ми смо веома срећни што имамо прилику да помогнемо развоју Београда. Ово је почетак, а сарадња ће сигурно бити настављена – нагласио је Куку. 
Драган Марић је захвалио компанији „Лукоил” и Граду Београду што су препознали важност те институције, у којој готово 50 година ништа, у смислу обнове, није урађено.

– Новац ће ићи у обонову велике сале, и то замену седишта, подне облоге и сцене. Само прошле године око 80.000 деце је посетило ову установу, и то не само из Београда, већ из Србије и целог света. Реконструкција је почела прошле године, а сада следи друга фаза. Објекат током реконструкције није затваран, тако ће и сада бити. Припремни радови за ову фазу ће почети у новембру, а до краја јануара ће све бити завршено. У првој фази смо добили новац од Града Београда, и од тог новца је обновљен кров, као и столарија, тачније управо се ради столарија на другом спрату, у приземљу и сутерену – закључио је Марић.