субота, 23. јул 2016.

Градски менаџер отворио Међународни шешир фест у Скадарлији

Градски менаџер Горан Весић отворио је данас Међународни шешир фест „Шеширијада 2016“ испред Куће Ђуре Јакшића у Скадарлији, на којем има више од 200 учесника из 15 земаља. Догађају је присуствовала и секретарка за инспекцијске послове Соња Подунавац.

Весић је рекао да је у питању лепа манифестација, једна од оних које привлаче туристе у српску престоницу, али и она која грађане и госте Београда упознаје са традицијом и историјом.

– Ово је четврта „Шеширијада” у Скадарлији, која је место окупљања свих оних који посете Београд. Ово је права прилика да се посетиоци упознају са оним шта је Београд некада био, како се Скадарлија развијала у 19. веку када је Београд покушавао да од једне оријенталне вароши постане модеран европски град. Скадарлија није само место у које долазе туристи, то је место наше историје, културе, место у коме су били многи наши познати писци од Ђуре Јакшића, Тина Ујевића, Моме Капора...Требало би да имамо што више оваквих манифестација – истакао је Весић и изразио задовољство што је на „Шеширијади” добио симбол Скадарлије, шешир и штап. 

Можете у животу да добијете и важнија признања, навео је Весић и додао да то признање показује да постајете део Скадарлије те да од тога нема веће части.

Председник Друштва „Скадарлија” Драган Глигоријевић је казао да на данашњој „Шеширијади” учествују такмичари са пет континената, али и да се овом манифестацијом шаље порука да је Београд господски град. 

Осим домаћих шеширџија учествују и гости из Бијељине, Бањалуке, Охрида, Херцег Новог, Загреба, Опатије и Порторожа, а бирају се најбољи староградски, етно, дипломатски, пословни, најмањи и највећи шешир.